Helyi gazdaság

2017.03.30. 08:36

Visszaálltak a tojók az iparszerű termelésbe

Budapest - Nem lesz tojáshiány húsvétkor, de az élénkülő kereslet miatt drágulás jöhet.

Budapest - Nem lesz tojáshiány húsvétkor, de az élénkülő kereslet miatt drágulás jöhet.

A felvásárlói árak a termelők szempontjából jól alakulnak. A megnövekedett kereslet miatt ugyan kisebb mértékben az árak is nőhetnek, komolyabb drágulástól azonban nem kell tartaniuk a vásárlóknak a tojásszövetség szerint. Nem lesz hiány tojásból a húsvéti időszakban.

Csúcsidőszak

A hosszú hónapokra elhúzódott madárinfluenza-járvány ellenére lesz elegendő tojás húsvét előtt a boltokban – mondta Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke. A szakember szerint mára azok a gazdaságok is visszaállították az állományaikat, amelyeknek a fertőző megbetegedés miatt meg kellett szabadulniuk a tojóktól. – Minden termelő azon dolgozik, hogy ebben az időszakban tudja a lehető legtöbb tojást a piacra vinni – emelte ki.

Megfizethető

A kínálattal idén sem lesz gond, külföldi szállítmányok is érkeznek, így minden bizonnyal egyetlen áruházban sem alakulhat ki tojáshiány. Az importra év közben is szükség van, a hazai termelés ugyanis nem képes ellátni a belpiaci fogyasztást. A behozatal aránya hozzávetőleg harminc százalék. – A felvásárlói árak a termelők szempontjából jól alakulnak, a tavalyi mélypont után konszolidálódott a helyzet. A termelők elégedettek a jelenlegi felvásárlási árakkal – mondta Végh László, aki szerint a fogyasztói árakra az ünnepek előtt az importtojás sem lesz számottevő hatással.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában