Helyi gazdaság

2017.01.17. 13:49

Meglóduló bérleti díjak a béremelkedés miatt

Budapest - A 2017-es statisztikákban biztosan megjelenik a robbanásszerű keresletnövekedés hatása.

Budapest - A 2017-es statisztikákban biztosan megjelenik a robbanásszerű keresletnövekedés hatása.

„A július és szeptember közötti növekedést követő 10. havi csökkenés után az épületek építésének termelési értéke 2016 novemberében is alulmúlta az egy évvel korábbit. Igaz, a csökkenés üteme lassult, az októberi 7,2 százalékról 2,5 százalékra” – kommentálta a KSH most közzétett építőipari adatait Tatár Tibor, a Futureal Development Zrt. vezérigazgatója.

Jókora elmaradás

2016 novemberében az építőipari termelés volumene 14,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 2,5, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. év végi befejeződése okozta. Novemberben a legnagyobb mértékben a közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

Lesz munka bőven

Bár a 2016-os adatok még nem jelzik a felfutást, a vezérigazgató szerint a 2017-es statisztikákban bizonyosan megjelenik majd a robbanásszerű keresletnövekedés hatása, amit részben az állami megrendelések, részben pedig a meglóduló újlakáspiaci keresletre adott fejlesztői válasz generál. „A drasztikus munkaerőhiány és a garantált bérminimum emelése az építőiparban számottevő bérnövekedést eredményezett, és ennek a folyamatnak még messze nincs vége” – fogalmazott Tatár Tibor, aki szerint jelentős részben ennek tudható be a kivitelezési költségek emelkedése.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában