haon.hu PODCAST

2024.05.23. 17:23

Ez a fogyás legjobb módja a debreceni szakember szerint

A diétázás zsákutca, a gyorsan leadott kilók társasági adóval és áfával együtt jönnek ránk vissza – hangzott el a Haon podcast stúdiójában. Vendégünk volt Pintér Noémi táplálkozási tanácsadó, akivel Dubóczky Krisztina beszélgetett. A fogyás mellett többek között szóba került a táplálkozási tanácsadás mint szakma, de kitértek a fényevőkre, Besenyő Pista bácsira és a műszakban dolgozók étrendjére is.

Kosztin Éva

A táplálkozási tanácsadás segíti, hogy eredményes legyen a fogyás

Forrás: Illusztráció / MW-archív

– A táplálkozási tanácsadás számomra nem munka, hanem hivatás, mert látom, milyen sok ember életminőségén tudok vele segíteni – jelentette ki Pintér Noémi. Elmondta, gimnazista korában még nem volt közösségi média, akkoriban egymással rivalizáltak, hogy ki a vékonyabb, és a cél érdekében nem rettent meg semmitől. Mint fogalmazott, minden diétát is kipróbált, de hosszú távon semmi nem hozott eredményt, annak ellenére sem, hogy a sportolás is rendszeresen része volt az életének, végül ez a sikertelenség adta az inspirációt, hogy elkezdjen komolyan foglalkozni a témával.

táplálkozási tanácsadó, táplálkozási tanácsadás, Pintér Noémi, fogyás
Pintér Noémi elmondta, miben segít a táplálkozási tanácsadás
Fotó: Pintér Noémi - archív

Feltehetjük a kérdést, hogy miért van szükség táplálkozási tanácsadóra, amikor mindenki tisztában van vele, hogyan kell megfogni egy villát és azzal betenni a falatot a szánkba, ráadásul még Besenyő Pista bácsi is azt vallja, hogy tudatosan étkezik, mivel tudja jól, hogy kolbászt eszik. Tele vagyunk azonban mindenféle irányzatokkal, van ma már paleo, ketogén és vegán étrend is, sőt fénnyel is lehet táplálkozni, csak hosszú távon nem érdemes. Az én feladatom, hogy segítsek kiigazodni ebben a zajban azoknak, akik megtisztelnek a bizalmukkal. A tanácsadáson nem közhelyeket pufogtatok, nem az a lényeg, hogy sematikus lexikális tudást adjak át, hanem rávilágítsak, hogy itt és most mi a jó a kliensnek 

– vázolta fel szakmájának lényegét Pintér Noémi.

Hogyan fogyjak le? – Ne divatdiétával! 

Kiemelte, attól függetlenül, hogy mindenkinek személyre szabott tanácsokat ad, vannak általános szabályok, amiket érdemes annak betartani, aki szeret egészségesen étkezni. – Vannak tiltólistás ételek, ilyenek az ízfokozók, állagjavítók, tartósítószerek, pótszerek ezektől mentesíteni kell az étrendet. A legfontosabb azonban, hogy először a motivációnkat tegyük rendbe. Ne a strandforma legyen a cél, hanem egy olyan tartós egészségi állapot, aminek pozitív mellékhatása, hogy a test összetétele ideális mértékben változik – adott hangot a vélekedésének a szakember. 

Kifejtette, ha az egészség marad a fókuszban és nem tévesztünk irányt, akkor az eredmények exponenciálisan elérkeznek hozzánk. Rámutatott, hogy rövid idő alatt ugyan nem hoz akkora eredményt, mint az egyébként zsákutcába vezető diéták, és a folyamat is hullámzó, de összességében lényegesen hatásosabb.

 –  Három-hat hónap távlatából teljesen más ember szokott velem szembe jönni, ha tartja az illető a megbeszélteket – osztotta meg tapasztalatait. Hozzátette, hajszolt életet élünk, teljesíteni kell minden több szerepben is, amit bármilyen szélsőséges megvonás esetén nem lehet sikeresen kivitelezni, a maximalizmusra való törekvés örökös kudarchoz vezet.
– A legtöbben nemcsak fordítva ülünk a lovon, de még a ló is fejjel lefelé van. Meg kell állni és helyes irányba kell rakni saját magunkat. Mindenkinek módja van arra, hogy változtasson a táplálkozásán – mutatott rá a táplálkozási tanácsadó. – Tavasszal lekerül a télikabát, ilyenkor rájövünk, hogy vállalhatatlan a jelenlegi forma és elkezdünk szélsőségeket alkalmazni. Azt szoktam mondani, minden ledobott kiló társasági adóval és áfával együtt jön vissza. A divatdiéták felborítják a szervezet anyagcseréjét, pánikszerű állapotba állítják, sokkal többet fog raktározni a test. Lehet, hogy lehet hoz eredményeket egy rövid távú diéta, de ha hosszú távon, többször is alkalmazzunk, visszafordíthatatlan károkat okozhat az emésztésünkben és az anyagcserénkben – hívta fel a gyors diéták velejáróira a figyelmet Pintér Noémi.

A táplálkozási tanácsadás egyéni szinten segít jó döntéseket hozni

Szerinte a tudatos táplálkozás egy olyan választási képesség, amikor a számunkra éppen fennálló lehetőségek közül el tudjuk dönteni, mi a legjobb. – Az egyik fiatal menedzser ügyfelem vállalkozást vezetett, állandóan rohant A-ból B-be. Nem sokkal azután, hogy megkezdtük a közös munkát, azzal hívott fel, hogy Noémi öcsém, nagyon éhes vagyok, de nincs más a közelemben, csak egy pékség. Abban maradtunk, hogy egy meggyes rétessel kibírja, amíg számára tápláló ételhez tud jutni – szemléltette egy példán keresztül, hogy nem kőbe vésett szabályok követéséről szól az egészséges táplálkozás.

Pintér Noémi elmondta, hogy az általa követett rendszer alapvetően arra épít, ami mindannyiunkban közös: az egyediség. – 

Mindenkinek vannak az anyagcseréjében rá jellemző sajátosságok, mások az élelmiszerekre adott reakcióink. Ha kicsi kék kocka vagyok, nem lesz belőlem holnapra piros gömb, mert a plakát azt hirdeti. Én abban tudok segíteni, hogy visszavezetem a klienst önmagához, hiszen az a cél, hogy meg tudjuk hallani a belső hangunkat

 – fogalmazott.

Arra is kitért, hogy a műszakos munkarendben dolgozók vitathatatlanul nehezített pályán mozognak, ha az egészséges étrend követéséről van szó, de úgy látja, minden helyzetben meg lehet találni azt a megoldást, ami a legjobban illeszkedik az életvitelünkhöz.

A teljes beszélgetést további érdekességekkel itt hallgathatja meg:

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában