Programok az időseknek

2024.05.10. 12:31

Közösen harcolnak a demencia ellen Tégláson

A szépkorúakról szólt a május 9-i INDA-nap Tégláson: az érdeklődők közösen szórakozhattak a helyi Szociális Gondozási Központ udvarán.

Kerekes-Bíró Éva

INDA-napot tartottak a téglási szépkorúaknak

Forrás: Kerekes-Bíró Éva

A kisvárosban kiemelt figyelmet fordítanak a korosztályra, az önkormányzat részéről fő szempont a magas szintű szakmai ellátás és a tárgyi, környezeti, személyi feltételek maximális biztosítása. Fejlesztések, építkezések is zajlanak, a központ udvarán nemrég például egy 50 fő befogadására alkalmas filagória épült, amely mellé egy hagyományos kemencét is terveznek. A fizikai aktivitás megőrzése érdekében cél egy idősek számára alkalmas tornasarok kialakítása is – minderről Szabó Csaba téglási polgármester beszélt a rendezvényen.

Szabó Csaba Téglás szépkorú program
Szabó Csaba polgármester a csütörtöki programon
Forrás: Kerekes-Bíró Éva

Chebliné Kocsis Erzsébet intézményvezető felidézte, három évvel ezelőtt csatlakoztak az INDA-programhoz, melynek célja a demencia kialakulását megelőző, a meglévő betegség lefolyását lassító tevékenységek felkínálása az idősebbek számára. Arról beszélt, hogy a covididőszak alatti bezártság károsan hatott a társas kapcsolatokra, a mentális és fizikai képességekre: az idősek „a jól ismert népdalok, anekdoták szövegeit részlegesen tudták feleleveníteni, így veszélybe kerültek azok a kulturális értékek, amelyeket most kellene átörökíteni a fiatalabb generáció számára.” A városban emiatt hetente egyszer INDA-napot tartanak, amelyeken különböző memória- és készségfejlesztő gyakorlatokkal veszik fel a harcot a demencia ellen. A közös éneklés, tánc, torna és nevetés pedig jó hatással van az egyének, családok, és így a nagyobb közösségek számára is – tette hozzá az intézményvezető.

A most harmadik alkalommal megtartott INDA-napon memóriajátékokat, kézműveskedést és ügyességi feladatokat gyakorolhattak a résztvevők. A gondozási központ munkatársai tízóraira palacsintát, ebédre kolbászt sütöttek, a folyamatos folyadék-utánpótlást pedig limonádéval biztosították. A nap közös nótázással, táncversennyel és ajándéksorsolással zárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában