haon.hu PODCAST

2024.02.03. 17:18

Felfrissülne? Ne harapjon, szippantson citromba!

Az illatok nagyban befolyásolják a közérzetünket. Egy frissen sütött almás pitétől otthonosan érezzük magunkat, a mandarinhámozásról eszünkbe juthat a Mikulás csomagok bontogatása, a fesztiválokon a mobil vécé előtt várakozva pedig az állatkerti látogatások ugranak be.

Kosztin Éva

A citrom illatának frissítő, hangulatjavító a hatása

Forrás: MW-archív

Vannak, akik pusztán élvezeti értékük miatt szeretnek beleszívni a frissen vágott fű vagy a sós tenger illatába, és vannak, akik tudatosan használják az aromákat. Hajduné Bethlen Andrea, aromaterápiás tréner, wellness-tanácsadó életében évek óta meghatározó szerepet játszanak az esszenciális olajok, tapasztalatairól és az illatok ránk gyakorolt hatásairól podcastunkban beszélt.

Először egy barátnőm anyukáján keresztül találkoztam az olajokkal, aki egy szilveszterkor elővette a ládikáját és megmutatta a kincseit. Korábban még nem találkoztam ilyen illatokkal, amik ekkora hatással voltak rám, én is olajszerelmes lettem

– elevenítette fel a kezdeteket.

Eljöttek a nyugodt éjszakák

Az aromaterápiás tréner ma már nem tudja elképzelni a napjait az olajok nélkül, mint elmondta, használatunk szerves része a családja mindennapjainak. – Három gyerekünk van, miattuk kezdtem el az esszenciális olajokat használni. A velük való első meghatározó találkozásnál megkérdezték tőlem, mire keresek leginkább megoldást. Én aludni szerettem volna. A gyerekeink minden este átjöttek, kényelmetlen volt, már nagyon ki voltam merülve. Ekkor kaptam egy mintaüvegben pár cseppet. Az első két hétben nem történt semmi, de teljesen beszippantott a téma és kísérletezni kezdtem, leváltottam a pihentető keveréket levendula aromára. A hónapok óta tartó alvászavar 2-3 nap alatt elmúlt – osztotta meg az első sikerélményét.

Hajduné Bethlen Andrea terápiás minőségű esszenciális olajokat használ, amik szerinte olyanok, mint a pálinka: nagyon erősek, kevés kell belőlük. – Nagyon koncentráltak, egy csepp is több száz hatóanyagot tartalmaz. Az adagolásra ügyelni kell, 12 éves kor alatt csak hígítva használhatók, belsőleg egyáltalán nem fogyaszthatók – ismertette.

Hajduné Bethlen Andrea, aromaterápia, podcast
Hajduné Bethlen Andrea aromaterápiás tanácsadó volt a Haon podcast stúdiójának vendége
Forrás: Czinege Melinda

Holisztikusan működik

Az aromaterápiás tréner az olajak használatáról elmondta, holisztikusan működnek, aki elkezdi külsőleg használni, annak belül is hat a lelki világára, a mentális állapotára.  

A csuklóra vagy nyakra juttatva használhatjuk parfümként, vagy egy diffúzor segítségével a levegőbe juttathatjuk.

– Tehetjük fürdővízbe, pihentető tud lenni egy stresszes nap után, de figyelembe kell venni, hogy az olaj nem oldódik a vízben, ezért hozzáadhatjuk mézhez, valamilyen tejtermékhez, vagy akár parajdi sóhoz. A legalapvetőbb használat viszont az, amikor teszünk egy cseppet a tenyerünkbe, összedörzsöljük, és hatszor-hétszer mélyen belélegezzük – sorolta a lehetőségeket.

Az ellenjavallatokról kérdezze meg aromaterápiás trénerét!

Hajduné Bethlen Andreától azt is megtudtuk, az esszenciális olajok használata előtt érdemes alaposan tájékozódni. – A borsmenta például kifejezetten vérnyomásnövelő, várandósoknál és gyerekeknél leszűkül a kör. 

Az illatok használata mindenkinek egy nagyon jó kiegészítő terápia tud lenni, de semmiképpen sem helyettesíti a kezelést. Ha szedünk gyógyszert, akkor az orvossal is egyeztessünk

– javasolta.

Azon kívül, hogy a levendulától könnyebben jön álom a szemünkre, milyen egyéb hatásokat válthatnak belőlünk ki az illatok? –  kérdeztük Hajduné Bethlen Andreát. – Reggelente jólesik a citrom frissítő, hangulatjavító hatása. Amikor fáradt vagyok és be kell fejezni egy feladatot, akkor jól jönnek a mentafélék, olyan érzést adnak, mintha kimennék a mínusz tíz fokba. Kitisztulnak a légutak, felfrissülök, akár egy kávét is ki tudok vele váltani. Stresszoldásra nagyon jó a majoranna, a fenyőfélék és az ylang-ylang – mondta el tapasztalatait.

További érdekességek a podcastunkban: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában