Idősköszöntés

2023.11.20. 15:27

„Egy kupica pálinka reggel” – a 90 éves debreceni Elek bácsi szerint a sport mellett ez is a hosszú élet titka

Győri Elek évtizedeken át építészként dolgozott, szabadidejében focizott és utazgatott.

Nagy Emese

Győri Elek évtizedeken át építészként dolgozott, szabadidejében focizott és utazgatott

Forrás: Molnár Péter

A családom már meglepett, szerveztek nekem egy meglepetés partit az egyik debreceni étteremben jó sokan összegyűltünk, a gyermekeim is hazautaztak. Nagyon boldoggá tettek, hálás vagyok nekik – mondta Győri Elek, akit hétfőn délelőtt 90. születésnapja alkalmából debreceni otthonában köszöntött Hetei József önkormányzati képviselő. Ottjártunkkor megtudtuk, az ünnepelt Balkányban született és ott élt családjával. Nyolcan voltak testvérek, öt lány és három fiú, akik mindvégig szerették és tisztelték egymást. Szüleit kulákoknak minősítették, dohány- és szőlőtermesztéssel foglalkoztak, a gyerekek – köztük Elek bácsi is – hamar beletanult a munkálatokba, rengeteg gyümölcsfájuk volt, sok almát, körtét fogyasztottak, ami a 90 éves szerint nagyban hozzájárult a jó egészségéhez.

Elek bácsi népes családból származik
Forrás: Molnár Péter

Átélt nehézségek

Apám ráhatására mindannyian elmentünk tanulni. Otthon megtanultuk, mi is az igazi kétkezi munka, de a szüleim úgy tartották, fontosabb a tanulás

– fogalmazott az ünnepelt, aki a tanulmányait követően építészként helyezkedett el. Később nem akárhogyan került a cívisvárosba, építész tervszervesztőként Miskolcon dolgozott 1956-ban. Október 26-án részt vett a sortüzet követően az ávós laktanya ostromában és elfoglalásában. Majd arra vállalkozott, hogy a Miskolci Forradalmi Tanács megbízásából egy küldöttség tagjaként Debrecenbe menjen, hogy élelmiszerért cserébe szenet, vasat, gépeket ajánljon fel a debrecenieknek. 

Október 30-án a megbízólevéllel, az áru-, illetve anyaglistával 9 óra felé elindultunk Debrecenbe egy Wartburg taxival. A mályi téglagyár hídjánál lassítani kellett, mert a lehullott anyag síkossá tette az utat. Láttuk, hogy jön velünk szembe egy katonai dzsip. A leponyvázott kocsiból ránk dobtak egy kézigránátot. A szélvédő fémbordáján csattant

– emlékezett vissza. Hála az égnek „csak” kisebb sérülései lettek Elek bácsinak, azonban a bal füle dobhártyája megrepedt, ami miatt a mai napig vannak kellemetlen tünetei. Mint kiderült, a kezdeti megpróbáltatások ellenére sem gondolta, hogy örökre hátat fordít a hajdúsági vármegyeszékhelynek. A miskolci munkahelye után átszervezéssel a sajószentpéteri bányához került, majd onnan 1960-ban Debrecenbe jött dolgozni.

90. születésnapja alkalmából Hetei József önkormányzati képviselő köszöntötte Győri Eleket 
Forrás: Molnár Péter

Három lány, három unoka

Feleségével három lányuk született, akikről Elek bácsi csillogó szemekkel beszélt. Látszott rajta, nagyon büszke rájuk, mindannyian jó tanulók voltak, és napjainkban is kiemelkedően teljesítenek a munkahelyükön, ki itthon találta meg a számításait, ki a Bahamákon. Három unokájával is szoros kapcsolatot ápol, akik rendszeresen látogatják, és telefonon is hívják őt. 

Hatvanéves lehettem, amikor eljöttem nyugdíjba, de azután még jó néhány évig dolgoztam, hiszen egy építésznek be kell fejeznie azt a munkát, amit elvállalt. Az évtizedek alatt több fontosabb nagyobb munkám volt, ideértve a hajdúszoboszlói fürdőpályázat program készítése, a debreceni konzervgyár építészeti program ellenőrzése, az ifjúsági társasház program beindítása

 – osztotta meg.

Sok országban megfordult

Továbbá megosztotta velünk, több országban is megfordult munka, vagy kikapcsolódás miatt: Hollandiában, Csehországban, Olaszországban, Svájcban, Kanadában, USA-ban, Szlovákiában, Romániában. Elmondta, egyik lánya a Bahamákon él, így természetes, hogy ő is járt már ott, ahol nagyon szép emlékeket szerzett. – Sokat utaztam az évek alatt, de a sport is mindig az életem része volt, imádtam focizni és korcsolyázni is. Igazi születésnapi ajándék számomra, hogy a magyar válogatott kijutott a 2024-es EB-re. Bízom benne, hogy sokáig eljutnak – fogalmazott.

Kiemelte, a mai napig egyedül közlekedik, mindent megcsinál; bevásárol, kertészkedik, ugyanis nem az a fajta, aki elengedi magát.

Sportoljunk, amíg csak tudunk, és reggel ne sajnáljunk magunktól egy kupica pálinkát, gyógyító hatással bír, a gyomorbántalmakon biztosan segíthet

– emelte ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában