Szépkorú köszöntése

2023.10.18. 13:19

Harminc éven át vezette a debreceni MÁV Járműjavító Üzemi Óvodát a 90 éves debreceni Sári néni

Dévényi Gyuláné Sári nénit a mai napig leszólítják az utcán, olyan is akad, aki megöleli a volt óvodavezetőt.

Nagy Emese

Dévényi Gyuláné Sári nénire máig nagyon sokan szívesen emlékeznek

Forrás: Kiss Annamarie

– Olyan sokat éltem, hogy jóformán azt sem tudom, honnan osszam meg életem történetét – fogalmazott Dévényi Gyuláné Sára, aki október 18-án töltötte be 90. életévét. Ebből a jeles alkalomból köszöntötte őt szerda délelőtt debreceni otthonában Katona Erzsébet önkormányzati képviselő és Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa. Mint megtudtuk, az ünnepelt Tiszabezdéden született, Kisvárdán járt elemi iskolába, majd a Szent Orsolya rendi zárda és leánynevelő intézetben folytatta tanulmányait, amit később óvónőképzővé alakítottak át.

Nem sok választásom volt, hogy mi szeretnék lenni, ha nagy leszek, de nem bánom, hogy óvónő lettem. Csaknem 38 évet dolgoztam le gyerekek között, nyolc évet itt is, ott is, majd 30 éven keresztül a debreceni MÁV Járműjavító Üzemi Óvoda óvodavezetőjeként kerestem a kenyerem

 – osztotta meg a Haon érdeklődésére Sári néni, akinek két testvére közül már csak a nővére, Jolán él, aki 92 éves.

Debrecen Dévényi Gyuláné Sári néni Katona Erzsébet haon
Fiatalkori képét mutatja Sári néni; az őt köszöntő Katona Erzsébet szintén a MÁV-óvodába járt
Forrás: Kiss Annamarie

A kétkezi munka sem idegen tőle

Szülei földművesek voltak, így ő maga is tudta, mit jelent a kétkezi munka. Testvéreivel sokat besegítettek a szülőknek, volt veteményeskertjük, amivel akadt mindig elég dolguk. – Mindig volt annyink, amennyi kellett, de akkoriban nem olyan időket éltünk, mint most. Két szett ruhám volt, egy, amiben iskolába jártam, ezt édesanyám naponta mosta, a másikat pedig ünnepekkor vettem fel – mondta Sári néni. Egy lánya született, neki köszönheti fiú unokáját, aki távol él, de rendszeresen tarja a kapcsolatot nagymamájával.

– 1955 óta élek Debrecenben, szeretek itt lakni, és valljuk be, a legaktívabb éveimet itt töltöttem. Imádom a gyerekeket, míg aktívan dolgoztam, addig rengeteget utaztam velük. Sokan jártak akkoriban a MÁV Járműjavító Üzemi Óvodába, amikor fénykorát élte az intézmény, 150-170 gyereknek adott második otthont – emlékezett vissza a volt intézményvezető. Ezt Katona Erzsébet is megerősítette, hiszen ő is oda járt óvodába.

Szellemileg is fitt

Sári néni hiába kilencvenéves, szellemileg teljesen ép és nagyon jó humora van. A mai napig elmegy a piacra, ahol rendszerint leszólítják, ami nem meglepő, a pályafutása alatt nagyon sok mindenkivel volt szerencséje megismerkedni. – Néhány éve történt, hogy sétáltam az utcán, majd egyszer csak megölelt egy katonatiszt. Azt sem tudtam, hogy mi történik, néhány másodperccel később rám mosolygott egy kedves asszony, a fiatalember édesanyja, akkor raktam össze a képet, hogy az ifjút valaha én magam is tanítottam a jóra – fűzte hozzá mosollyal az arcán.

Debrecen Dévényi Ágota Katona Erzsébet Dévényi Gyuláné Sári néni haon
Lányával, Dévényi Ágotával és Katona Erzsébettel lapozgatták a fényképalbumot
Forrás: Kiss Annamarie

A beszélgetésből kiderült, az ünnepelt nemcsak autót, de Pannónia motort is vezetett, továbbá Kanadában is megfordult, mert élnek ott rokonai. Tehát nem mondható el róla, hogy félt volna az ismeretlentől.

Nagy problémát nem csinálok semmiből. A meglévő pénzemet próbálom beosztani, és nem bosszankodom azon, miért nincs több, megelégszem annyival, amennyi éppen van. A zárdában megtanultam, hogy mit jelent az önmegtartóztatás és az önmegtagadás

 – válaszolta, amikor a hosszú élet titkáról kérdeztük. Hozzátette, mindig azt csinálja, amit szeret, muszájból soha nem cselekszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában