Előadás

2023.11.02. 15:37

Debrecenben az is kiderül, milyen volt a tudományos élet Mátyás király udvarában

Haon.hu

November 2-án, csütörtökön 18 órától nyilvános programot tart a Magnitúdó Csillagászati Egyesület a DEMKI Újkerti Közösségi Ház földszinti mozitermében. A belépődíjmentes programon Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő tart vetítéssel színesített előadást, Milyen volt Mátyás király udvarában a tudományos élet, a korabeli csillagászat címmel - számolt be róla az egyesület. 

Az érdekes feldolgozásból kiderül, hogy a korabeli világban milyen magas fokon állt Magyarország tudományos és művészeti világa. Megtudhatják az érdeklődők, hogy a mai korban greenwichi délkör - a hosszúsági koordináta nulladik foka - egykor Nagyváradon haladt át, ezen privilégiumot orozta el tőlünk később Nagy-Britannia. Hallhatnak majd arról is, hogy a híres Kolumbusz Kristóf hogyan kerülte el az éhenhalást embereivel egy hajótörés alkalmából, annak köszönhetően, hogy a Magyar Királyságban akkor tevékenykedő Regiomuntanus híres tudós csillagászati táblázata vele volt a negyedik felfedező hajóútján. Megtudhatják azt is az érdeklődők, hogy Kolumbusz melyik híres zsidó csillagász munkáját használta még fel tájékozódásra...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában