Egészség

2023.11.20. 11:30

Ezek a cukorbetegség legjellemzőbb tünetei, amikre érdemes figyelni

A cukorbetegek száma világszerte folyamatos növekedést mutat az utóbbi évtizedekben.

Panyiczki-Berényi Viktória

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Míg 2021-ben Magyarországon a felnőtt lakosság körében a cukorbetegség előfordulási gyakorisága 8,4 százalék volt, ez a 2022-es évre már 8,7 százalékra tehető. Ez 9,7 millió főre vonatkoztatva mintegy 844 ezer felnőtt cukorbeteget jelent. Emellett a hazai 18 év alatti korosztály mintegy 2-2,5 ezreléke (4000 – 4500 gyermek és serdülő) szenved gyógyszeresen kezelt cukorbetegségben, és a számuk évről évre gyarapszik. Ráadásul biztosan állítható, hogy sok ember él fel nem ismert cukorbetegséggel

– tudtuk meg prof. dr. Harangi Marianntól, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika, Anyagcsere Betegségek Részleg vezetőjétől. A szakember elmondta, hogy a cukorbetegségre – legyen az 1-es vagy 2-es típusú –, örökletes hajlam mutatható ki a betegek legnagyobb hányadában. A családban gyakran előforduló cukorbetegség növeli a kórkép kialakulásának kockázatát. A 2-es típusú cukorbetegség gyakrabban alakul ki túlsúly vagy elhízás esetén. A mozgásszegény életmód, a szénhidrátban gazdag étrend, az idősebb életkor is kockázati tényezőt jelent. Bizonyos gyógyszerek, például a szteroidok tartós szedése is hozzájárulhat a betegség kialakulásához. 

Sajnos kezdetben a betegség nem feltétlenül okoz panaszokat. Amennyiben igen, előfordulhat fogyás, fokozott szomjúságérzés, szájszárazság, gyakoribb vizelési inger, a vizelet mennyiségének növekedése, bőrviszketés, látászavar, gyengeség, fáradékonyság, egyes bőrfertőzések, vagy lassú sebgyógyulás. Időnként a cukorbetegség hirtelen kialakuló, súlyos tünetekkel jelentkezik, melyhez hányinger, hányás, jelentős folyadékhiány, nehézlégzés, illetve tudatzavar vagy kóma társul (ketoacidózis)

– fejtette ki.

Komoly szövődményekkel járhat

– A betegség szövődményei kialakulhatnak heveny formában, melyek közül a súlyos tüneteket okozó ketoacidózis, a nagyon magas vércukorszinttel járó hiperozmoláris kóma, vagy a nagyon alacsony vércukorszint okozta tünetek emelendők ki – mutatott rá Harangi Mariann, majd hozzátette, hogy krónikus szövődményként a fokozott érelmeszesedés okozta szívkoszorúér betegség, szívinfarktus, agyi érelzáródás okozta agyi infarktus és az alsóvégtagi erek szűkülete is előfordulhat. Kiemelte még a kiserek károsodása miatt a vesék, az érző és mozgatóidegek, valamint a szem ideghártyájának károsodását is, ami veseelégtelenség mellett súlyos ideggyógyászati eltérésekhez, és akár látásvesztés kialakulásához is vezethet. Gyakoribbak a bakteriális és gombás fertőzések, valamint a szürkehályog és a zöldhályog kialakulása is. 

A cukorbetegek alsóvégtagi ütőereinek meszesedése, az alsóvégtagi idegek és kiserek bántalma miatt gyakoribb a lábszárfekély kialakulása. Ahogyan említettem, a cukorbetegek sebgyógyulási hajlama általában rosszabb és gyakoribbak a fertőzések. Ha a beteg nem részesül időben szakszerű kezelésben, a fertőzés terjedése a szövetek elhalásával, végül a végtag elvesztésével, azaz amputációval is járhat

– hívta fel a figyelmet.

Tudatossággal kordában lehet tartani

– A betegség mindkét formájában fontos az életmódkezelés, melynek része a diéta, a rendszeres fizikai aktivitás és az ideális testsúly elérése és megtartása – hangsúlyozta a szakember, aki arra is kitért, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben az egyetlen hatékony gyógyszeres kezelés lehetőség az inzulin adása. 

A gyakoribb 2-es típusú formában azonban számos szájon át adható gyógyszer áll rendelkezésünkre, de a betegség előrehaladott formájában itt is szükség lehet inzulin készítmény adására. A 2-es típusú cukorbetegségben ma már két olyan gyógyszercsoport is alkalmazható, melyek a betegség lefolyását kedvezően befolyásolják, a szív- és érrendszeri szövődmények, a vesebetegség és a szívelégtelenség kialakulását, és súlyosbodást is képesek gátolni, emellett testsúlycsökkentő hatással is rendelkeznek. Ez nagy segítséget jelent a betegek hosszútávú kezelésében és a szövődmények kialakulásának elkerülésében

– fűzte hozzá.

Mérsékeljük a cukorfogyasztást

– Mivel a cukrozott ételek és italok jelentős mennyiségű plusz kalóriát jelentenek, hozzájárulnak a túlsúly és az elhízás kialakulásához, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának legfontosabb kockázati tényezője. Ezek egyébként egészséges szervezetre sem jótékony hatásúak, így fogyasztásuk tulajdonképpen senkinek nem ajánlott. A cukorbetegek számára pedig egyértelműen ellenjavalltak – szögezte le. A szakember szerint a leggyakoribb hiba, amelyet a betegek elkövethetnek, a diéta és a gyógyszeres kezelés elhagyása, vagy nem megfelelő alkalmazása, és a rendszeres orvosi ellenőrzések elmulasztása. A nem megfelelően ellenőrzött cukorháztartás visszafordíthatatlan károsodást okozhat, amit utólag már nem lehet korrigálni. Prof. Dr. Harangi Mariann végezetül hangsúlyozta: 

Bár a cukorbetegség diagnózis ijesztőnek tűnhet, az életmódtanácsok és a gyógyszeres kezelésre vonatkozó utasítások betartásával, valamint rendszeres orvosi ellenőrzés mellett ma már a cukorbetegek minőségi, teljes életet élhetnek. A korszerű kezelési lehetőségek mellett azonban a beteg együttműködése a legfontosabb olyan tényező, ami meghatározza a jövőjüket és egészségüket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában