Szépkorú

2023.10.02. 20:54

A hajdúsámsoni Pirike néni szerint optimizmus és elfoglaltság kell a 90 évhez

Pirike néni nem adja meg magát a mai napig, gyerekként keményen dolgozott, 4 fiútestvére motiválta őt.

Dandé Melinda

Az ünnepelt

Forrás: Dandé Melinda

Éles Károlyné, leánykori nevén Tóth Piroska 1933. október 2-án született Hajdúsámsonban, 90. életévét töltötte, megélte a II. világháborút és az 1956-os forradalmat.

Szülei gazdálkodók voltak tanyájukon, Pirike néni sokat segített a ház körüli teendőkben, nehezen is engedték el egy szem lányukat. A háború ideje alatt mindenkin segítettek, akin csak tudtak, segítőkészségét édesapjától örökölte.

Nyolc elemi iskolát végzett, majd egy falubeli hölgynél tanulta meg a varrói szakma fortélyait, ezáltal 20 évig a Debreceni Kötöttárugyárban dolgozott. – A varrásban nagyon ügyes volt. A munkahelyén szerették, elismerték, kétszer volt Kiváló Dolgozó a 20 év alatt – mondta Pirike néni lánya. Nyugdíjba jövetele után varrogatott otthon. A lányának mindenféle ruhákat, szoknyákat, blúzokat, ismerősöknek apróbb igazításokat, cipzár csere, aljazás, baráti alapon.

Férjével, a hajdúsámsoni Éles Károllyal barátok által ismerkedett meg, 1969-ben házasságot kötöttek és szerelmükből egy gyerekük született, Piroska.

Urbánszki Károlyné képviselő, Pirike néni, Antal Szabolcs polgármester, lánya Piroska, unokái Gergő és Dóri
Forrás: Dandé Melinda

Férjét 1984-ben elvesztette, majd négy év múlva nyugdíjas lett, azután sokáig ismét gazdálkodott házánál. A mindennapokban lányával és két unokájával, Gergővel és Dórival él együtt, illetve a család kedvenc, szeretett kutyájával, Daisyvel, aki terápia is számára. – Édesanyám önzetlen szeretetének, törődésének, ahogyan a két unokájának gondját viseli, hálás vagyok minden nap. 14 éves koromban veszítettem el apukámat, azután anyukám egyedül nevelt, ami nem volt egyszerű. Neki köszönhetem, hogy továbbtanulhattam, főiskolára járhattam, magát háttérbe helyezve mindig – osztotta meg lapunkkal lánya.

A szépkorú elvégzi még most is a benti teendőket, kenyeret süt, és nagyon szereti olvasni a Kincses Kalendáriumot.

Hogy mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen sokáig éljen egészségben, boldogságban, Pirike néni a következőt válaszolta. – Sok munka, elfoglaltság, hogy ne gondolkozzunk túl sokat és optimizmus.

A jeles alkalomból köszöntötte az ünnepeltet Antal Szabolcs polgármester és Urbánszki Károlyné képviselő, akik átadták a miniszterelnöki köszöntőlevelet és az önkormányzat ajándékait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában