Szépkorút köszöntöttek

2023.09.12. 15:53

A 90 éves hajdúsámsoni Erzsike néni szerint a hosszú életet titka a család szeretete

Szerettei körében ünnepelte születésnapját Sas Gáborné, leánykori nevén Jenei Erzsébet, aki 1933. szeptember 11-én született Hajdúsámsonban.

Dandé Melinda

Erzsike lánya (balról), Dandé Lászlóné alpolgármester, Erzsike néni, Dán Mónika aljegyző és Ildikó lánya

Forrás: Dandé Melinda

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy 90 évesen jó egészségnek és boldogságnak örvendenek, de a hajdúsámsoni Erzsike néni igen. Nincs komolyabb betegsége, szemüveg nélkül olvas, jól hall és mozog, csigatésztát gyúr, és amit mindig is a legjobban szeretett, varr a mai napig. Szerinte ahhoz, hogy valaki ilyen sokáig jól érezze magát a bőrében, a legfontosabb a család szeretete, hogy soha ne legyen harag egymás között. Ezenfelül két és fél liter vizet iszik naponta, odafigyel az étkezésre, élteti a munka szeretete és inspirálja a fiatalabb generációktól való tanulás, például jól tudja használni az okostelefont és tabletezik is.

A szépkorú ötgyermekes családban nőtt fel, édesapja vincellér volt, édesanyja segített mindenben férjének és a ház körüli teendőket látta el.  – Boldog gyerekkorom volt, felejthetetlenül, ahogyan aztán én is neveltem a gyermekeimet. Jól éltünk és nagyon szerettem tanulni – emlékezett vissza Erzsike néni, és folytatta. – Tizenegy éves voltam, amikor bejöttek a faluba az oroszok. Sajnos utána sok minden megváltozott, kezelni kellett úgymond helyzeteket, de végül ezt is túléltük – osztotta meg.

A gyermekei gondoskodnak róla

Hat elemi iskolát végzett, majd egészen nyugdíjaskoráig a Házi Ipari Szövetkezetnél volt varrónő. – Éltetett és még most is éltet a varrás, nagyon szerettem a munkámat. Gyerekeimnek, családtagjaimnak, barátaimnak mindig varrtam szeretettel és azért még néha előveszem a varrógépemet – árulta el mosolyogva.

Férjével gyermekkoruk óta ismerték egymást. Egy idő után szerelem lett a barátságból, így örök hűséget fogadtak egymásnak 1956. november 10-én. Házasságukból két lányuk született, Erzsébet és Ildikó.

Szeretőbb gyerekeket nem is kívánhattunk volna a férjemmel. A mindennapjaimban most is gondoskodnak rólam, óvnak, féltenek, amiért nagyon szerencsésnek tartom magam

– tudtuk meg. Párját 2000-ben elvesztette, de lányai, négy unokája és kilenc dédunokája szeretete kitöltik a mindennapjait.

Erzsike nénit a születésnapja alkalomból Hajdúsámson önkormányzata nevében Dandé Lászlóné alpolgármester és Dán Mónika aljegyző köszöntötték, átadták neki a miniszterelnöki emléklapot és a hivatal ajándékcsomagját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában