Együtt ünnepeltek idősek és fiatalok

2023.10.07. 20:18

Szüreti vonulóktól volt hangos a kis hajdú-bihari falu, este bált is tartottak

Vmirjáncki József

Szüreti felvonulás Berekböszörmény főutcáján

Forrás: Vmirjáncki József

Szüreti felvonulást és bált tartottak Berekböszörményben. Kissné Juhász Anna, a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola megbízott igazgatója lapunknak elmondja, hogy ez a rendezvény több évtizedes hagyomány a településen.

Sok évvel ezelőtt, amikor ő is ebbe az iskolába járt, kezdték el az akkori pedagógusok a szülői munkaközösséggel közösen feleleveníteni ezt a régi falusi hagyományt, nagy sikerrel. Az esemény megrendezése azóta sem maradt el. Ebben az évben a nyolcadik osztályosok voltak a főszervezők, úgy tervezik, hogy a bevétel a ballagási költségeket fedezi.

Szombat reggel 9 órakor gyülekeztek a táncosok magyar népviseleti ruhában. Az érdeklődő közönség száma is egyre szaporodott a község főutcáján. Pukoli Dániel László kisbíró dobolással jelezte, hogy nagy esemény készül a településen. Komáromi János bíró olvasta fel a legfontosabb híreket, és hívta a lakosságot az esti szüreti bálra. A fiataloknak, akik táncoltak, a Dobozról érkező Sztojka Máté és bandája húzta a talpalávalót. A megjelent közönség a fiatalok táncát figyelve, a zenekar által előadott zenére együtt énekelt. A Dobozról érkező zenészek voltak az esti bál zenészei is.

Idősek és fiatalok is báloztak

Később elindult a szüreti felvonulás az érdeklődő közönség kíséretével a főutcán. Elöl ment a csergető karikással a kezében Kiss András László, aki felhívta a figyelmet a szüreti vonulókra. A táncosok és a közönség sorát „kormosok” zárták, fekete öltözetben (sőt az arcukat is korommal kenték be), az ő szerepük a közönség ijesztgetése, bekormozása, a megjelent érdeklődők jó hangulatának fokozása volt.

Szüreti felvonulás Berekböszörmény főutcáján
A „kormosok”
Forrás: Vmirjáncki József

Az iskola vezetője elmondta azt is, hogy ezt a rendezvényt nagyon sokan támogatták. Tombolatárgyakat ajánlottak fel, valamint a helyi polgárőrség biztosította, hogy a szüreti felvonulás alatt a település főutcáján zavartalan legyen az átmenő forgalom.

Este pedig a szépen feldíszített kultúrotthonban gyülekeztek fiatalok, idősebbek egyaránt. Szórakoztak a kellemes cigányzenére, beszélgettek, barátkoztak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában