Díjnyertes finomság

2023.09.17. 15:05

Hat órán át sült a győztes debreceni oldalas - videó

Az ország egyik legnagyobb látogatottságú barbecue versenyén nyert a debreceni csapat.

Panyiczki-Berényi Viktória

Szilágyi Zoltán

Forrás: Szilágyi Zoltán-archív

Szeptember elején immár negyedik alkalommal rendezték meg Szegeden a Bánya BBQ & Blues fesztivált, ahol hamburgerkészítésben és oldalas sütésben mérték össze tudásukat az ország minden részéről érkezett versenyzők. Hazánk egyik legnagyobb látogatottságú BBQ versenyén összesen tizenhét csapat dolgozott a legfinomabb fogásokon, melyeket neves gasztronómiai zsűri értékelt.

Szilágyi Zoltán 
Forrás: Szilágyi Zoltán-archív

Nagy Bence, Nagy István és Szilágyi Zoltán hamburger kategóriában negyedik helyen végzett, oldalas sütésben viszont ők bizonyultak a legjobbnak. 

– A tavalyi évben már részt vettünk ezen a megmérettetésen, akkor másodikok lettünk, ezért úgy döntöttünk, hogy nem változtatunk, csak tökéletesítünk az oldalas receptjén. Öt fajta fűszerkeveréket – úgynevezett „rub”-ot – tapasztottunk rá a húsra, és legalább ennyi barbecue szósszal is kenegettük sütés közben. A fűszerek közül a legfontosabb a barna cukor volt, mert gyönyörűen karamellizálódik, emellett roppantott borsot, különféle borskeverékeket, fokhagyma granulátumot és parfümalapanyagokat is használtunk a húshoz. 

Széles volt a paletta, de a fűszerekből egyszerre csak egy picit alkalmaztunk, majd vártunk, hogy a hús miként változik, és ahhoz igazítottuk az ízeket. Csípőset nem mertünk használni, mert sokszor előfordult, hogy a zsűri ezeket az ételeket kizárta. Hat óra alatt készült el az oldalas, amit tölggyel és hikorifával füstöltünk, ettől lett szép piros színe

– avatott be a sütés részleteibe Szilágyi Zoltán grill és bbq séf.

A háromtagú csapatnak nem ez volt az első versenye, évek óta együtt dolgoznak különböző gasztronómiai megmérettetéseken. – Az ilyen versenyeken megoszlanak a szerepek: egyikünk a sütőt kontrollálja, van, aki a fűszerezést végzi, vagy a füstölést és a faszén hőmérsékletét figyeli – tette hozzá.

A győztes finomság
Forrás: Szilágyi Zoltán-archív

A legjobb oldalasért egy grillsütő járt, amit a csapattagok sportszerűen felajánlottak a második helyezettnek, ugyanis nekik már van egy ugyanilyen készülékük. Legközelebb Székesfehérvárra utazik a nyertes csapat, ahol egy workshop keretében mutatják be, hogyan lehet például a csipkebogyó vagy a birsalma felhasználásával őszi ízeket csempészni a grill és barbecue ételekbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában