Ételmentés

2023.08.25. 14:38

Pénzt is spórolhatnak és ételt is menthetnek a debreceniek

Kedvezményekkel, adományozással próbálják meg visszaszorítani az ételpazarlást a vállalkozók.

Szabó-Harsányi Ágnes

Digitalizáció az ételmentésben

Forrás: MW-archív

A fogyasztói társadalomban a takarékosság nem elsődleges szempont, ebből következik, hogy az ételek közel egyharmada a kukában landol. Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm, összesen 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelünk, ennek az 55 százalékát a háztartások teszik ki. Ez pedig körülbelül 400 rászoruló étkeztetésére is elegendő lenne, derül ki az europa.eu cikkéből.

Olyan alternatív megoldásokat kerestünk, amelyek segíthetnek ezen a problémán. Találtunk egy ételmentő applikációt, amely azt a célt szolgálja, hogy az élelmiszer-pazarlást valamelyest mérsékelje. Ez az életgazdálkodást fenntarthatóbbá teszi környezetvédelmi és gazdasági szempontból is, emellett jól járnak a vendéglátóhelyek, hiszen nem kell kidobniuk a jó minőségű megmaradt ételeket. Nyer a fogyasztó is, mivel ezeket az ételeket 30-70 százalékkal olcsóbban tudják megvásárolni a nap végén. Végül nyer vele a Föld is, mivel így csökken az ebből származó üvegházhatású gázok mennyisége. 

Kezdetben még csak néhány fővárosi vendéglátóegység csatlakozott a kezdeményezéshez, majd egyre többen jelezték, hogy szeretnének a részesei lenn; számos nagyváros éttermei és pékségei, majd cukrászdák és áruházak is megjelentek a partnerek listáján. A cívisvárosban az applikáció megjelenése után néhány hónappal startolt el az ételmentési akció.

Debrecen vállalkozói mit tesznek az ételpazarlás ellen?

Nyakunkba vettük a várost, és felkerestünk néhány belvárosi vendéglátóhelyet, azzal kapcsolatban, hogy ők tesznek-e valamit az ügy érdekében. Debrecen egyik legforgalmasabb utcájában található pékségben a kérdésünkre az eladó ezt a választ adta:

Előfordul, hogy a nap végére megmarad pár kenyér, péksütemény. Másnap ezeket a termékeket már nem tesszük ki a pultba, és nem adjuk el a vevőknek, kidobni pedig semmiképpen nem szeretnénk. Az áru minősége nem romlik, és szabály írja elő, hogy másnap nem lehet árcsökkentés nélkül értékesíteni ezeket . Ezért jótékony célra felajánljuk karitatív szervezeteknek.

pekseg-debrecen-etelmentes
Pékségből is menthetünk ételt 
Forrás: MW-archív

Betértünk egy cukrászdába is, itt kérdésünkre azt felelték, gyakran előfordul, hogy marad meg sütemény, de próbálják megmenteni. Másnap nagy árengedménnyel kínálják ezeket, közel 50 százalékkal csökkentik a termék eredeti árát.
Több nagy áruház esetében tapasztalhatjuk, hogy este hét óra után 50 százalék engedménnyel vásárolhatjuk meg a megmaradt termékeket, van, ahol a még fogyasztható pékárukból összeállítanak 2-5 darabos csomagokat, ezek is féláron kaphatóak. Ezek jelentős megtakarítást eredményezhetnek a vásárlók számára.

A cívisváros lakói hogyan kerülik el az ételpazarlást?

A vendéglátóhelyek és az üzletek törekvései mellett arra is kíváncsiak voltunk, a város lakói mit tesznek azért, hogy megelőzzék az étel kukába kerülését. A Debreceni Református Nagytemplom mögötti parkban uzsonnázó nyugdíjas korú hölgy a téma hallatán a gyermekkorára vezette vissza a válaszát:

Engem még a szüleim arra tanítottak, hogy ételt nem dobunk a szemétbe. Mindig annyit szedtem a tányéromra, amennyit meg tudtam enni, nem többet. Ezt a szokásomat mai napig megőriztem. A vásárlás során pedig nem veszek sok mindent, csak azokat, amikre éppen akkor szükségem van

– mondta Szabó Józsefné.

A hölggyel ellentétben van, aki szereti nagy tételben beszerezni az élelmiszereket, és tapasztalja ennek árnyoldalát. Morvai Gabriella és családja már belátja, hogy ez így nem túl célravezető:

– Mi régebben felhalmoztunk mindent a vásárlásaink során, sok romlandó termék maradt a hűtőszekrényben, amiről megfeledkeztünk, így kénytelenek voltunk kidobni. Az utóbbi egy évben, igyekszünk ezen változtatni. Mielőtt elindulunk vásárolni, megnézzük mi van otthon, és mi az, amire szükség lehet a főzésnél vagy a reggeliknél – felelte.

Akadnak olyanok is a cívisvárosban, akik tudnak egyes akciókról és élni is szoktak ezekkel a lehetőségekkel.

Nagyon ritkán szoktam csak főzni, amikor az időm engedi. Általában napi menüt rendelek, ami el is szokott fogyni. A közelemben van egy nagyobb áruház, itt szerzem be a zsemlét a reggelihez és a vacsorához. Egyik alkalommal hívta fel a figyelmemet egy ott dolgozó hölgy arra, hogy este hét óra után minden pékáru fél áron kapható. Szerintem ez nagyon jó, nemcsak nekik, hanem nekünk vásárlóknak is

– válaszolta Tóth Olívia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában