Átalakul az egykori tófürdő

2023.05.23. 20:00

A horgászó gyerekeké lesz a Macsi Balcsi – fotókkal

Négy éve még a debreceniek kedvenc fürdője volt, mostantól az ifjúság, a horgászok szolgálatába áll.

Új funkciót kapott a Látóképi tófürdő

Forrás: Molnár Péter

Utoljára 2019-ben fogadta a fürdőzőket a helyiek által csak „Macsi Balcsiként” emlegetett Látóképi Tófürdő. Az üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV) 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járványra hivatkozva már nem nyitotta meg a kedvelt szabadvízi strandot, 2022-ben pedig a társaság egyértelművé tette: a továbbiakban nem is tervezik üzemeltetni turisztikai céllal a tározót. A napokban jelent meg a hír, hogy az idei évtől a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége fogja átvenni a terület hasznosítását. A tervekről Cserepes Norbert Ernő ügyvezető elnököt kérdeztük.

A tavalyi évben indult el a nyilvántartásba vételi eljárás, és idén a Magyar Országos Horgász Szövetséghez került, majd április közepére alhaszonbérleti szerződéssel a vármegyei szövetség kezelésébe a Látóképi Tófürdő halgazdálkodási joga.

Cserepes Norbert Ernő, a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége ügyvezető elnöke
Forrás: Molnár Péter

– Ez most számunkra egy tört év lett, amit úgymond ismerkedésre, tesztelésre fordítunk. A keszegtelepítési időszak vége felé kaptuk meg a vizet, így a tervezett halfajokat csak töredékében tudtuk a vízbe telepíteni – tért rá a tervekre az ügyvezető elnök. Mint kifejtette, jelenleg keszeget ívatnak, emellett 20-25 dekagrammos átlagsúlyú egynyaras pontyból 2,25 tonnát telepítettek a vízbe, melyek napi takarmányozásáról gondoskodnak. Mindemellett megkezdték a terület folyamatos karbantartását, a későbbiekben pedig a tervezett programok kiszolgálására rendbeteszik az egyik nagy öltözőt és a vizesblokkok egy részét. Szeretnék, ha már idén augusztusban gyermek napközis horgásztáborokat, illetve egyéb szövetségi rendezvényeket meg tudnának tartani az egykori tófürdő területén.

Fejlesztik a horgászutánpótlás-nevelést

– A gyerekeknek szóló rendezvények döntően nyílt napok, illetve horgász tanodák lennének, melyeken a fiatalokat megismertetjük a horgászat alapjaival, annak világával biztonságos és szervezett keretek között – ismertette. 

Cserepes Norbert Ernő kiemelte, a volt Macsi Balcsi területének átvételével olyan lehetőséget kaptak, mellyel egy win-win helyzet alakul ki. 

A gyerekek senkitől sem zavartatva, szakszerű felügyelet mellett tanulhatnak a természetről, halakról, horgászatról és a környezetvédelemről egy olyan területen, ahol nem zavarják a horgászokat. Mindemellett a tóban olyan halakat nevelhet a szövetség évről évre, melyek a kezelésükben lévő vizekbe kerülve még jobban kiszolgálják a területi engedéllyel horgászókat. 

Mivel a tározótérbe a vízszolgáltatás október 31-ig lehetséges, így eddig a tóban lévő halak mentését el kell elvégezni.

– A következő horgászati évet már az idei tapasztalatokkal felvértezve kezdjük el. Mindenképpen az a célunk, hogy a horgászutánpótlás-nevelést fejlesszük Hajdú-Bihar vármegyében, gyerekeket tanítsunk meg horgászni, megismertessük velük a természeti közösségeket, halakat, vizeket – mutatott rá. 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában