Különleges esszencia

2023.05.05. 14:22

Hamarosan otthon is élvezhetjük a kerekestelepi fürdő gyógyvizét

Már a hajdúszoboszlói termálfürdő vizéből is állítottak elő esszenciát (illusztráció)

Forrás: MW-archív

A magyarországi gyógyvízkincset a jelenleginél is hatékonyabban, szélesebb körben alkalmazhatóvá, gyakorlatilag hordozhatóvá tenné egy hazai találmány, amely egyben friss lehetőséget nyitna az itthoni gyógyfürdők népszerűsítése előtt is – adta hírül a vg.hu.

Az új magyar innováció képes olyan koncentrátumot készíteni a gyógyvízből, amely otthon, a fürdőkád 35-38 Celsius-fokos vizében feloldva az eredetit idéző élményt ad – szín, illat és élettani hatás tekintetében. A találmány – amely Varga Csaba balneológus professzor kutatásaihoz köthető – képes arra, hogy háromezerszeres sűrűségű esszenciát állítson elő, amelyet ha egy átlagos, 150 literes, meleg vízzel teli fürdőkádba öntünk, akkor gyakorlatilag gyógyvízben fürdőzhetünk. Azt, hogy az esszencia valóban „hozza” a jótékony hatást, több hónapig, kórházi körülmények között zajló, úgynevezett kettős orvosi vakpróbával igazolták.

Eddig négy – ízületi bántalmakra, mozgásszervi panaszokra kiváló – kút vízéből állítottak elő esszenciát: Debrecen, Hajdúszoboszló, Szigetvár és a Hódmezővásárhelyhez tartozó Kakasszék. 

Az első kereskedelmi mennyiségben forgalomba kerülő esszencia a cívisvárosban található Kerekestelepi gyógyfürdő kiváló vizéből származik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában