Csörgess meg, ha itt vagy!

2023.05.25. 14:00

Nem keresünk egymilliót, és nem száguldozik minden futár a járdán – mondja a debreceni biciklis futár

Volt, hogy farkaskutya harapta meg, máskor megkérték, hogy ugorjon át a kerítésen a rendeléssel. Amikor nem teker, csillagászkodik és vasútmodelleket bűvöl a debreceni Severa Róbert.

Róbert tíz év futárkodás után sem tervezi, hogy más munkát vállal

Forrás: Kiss Annamarie

Néhány éve még csak elvétve láttuk Debrecen utcáin, ma már megszokott részévé vált a belvárosi életképnek a hátán kockazsákkal bicikliző futár. Severa Róbert 2006-ban kezdett el – eleinte személyautóval – futárkodni, akkor egy debreceni pizzériánál. Az ott töltött 13 év alatt három autót „fogyasztott el”, majd 2020 decemberében jelentkezett az egyik futárszolgálathoz, és majdnem egy éve két keréken végzi a munkáját. A Haonnak a debreceni férfi beszélt a napokban arról, hogyan telnek valójában a mindennapok abban a szakmában, mellyel kapcsolatban a leggyakoribb tévhitek ma is közbeszéd tárgyai. Megtudtuk, általános-e az időnként tapasztalható és megkérdőjelezhető közlekedési morál, illetve tényleg súrolja-e az egymillió forintot a bringás futárok havi fizetése.

Róbert a feleségével (akit stílusosan futármunkája által, egy pizzakiszállítás alkalmával ismert meg) és sok macskával él Debrecen belvárosában. Azt mondja, aki szeret kerékpározni, annak kimondottan örömteli lehet ez a foglalkozás, amit egyébként egyre gyakrabban választanak hosszú távú megélhetésként. 

Akadt jó is, rossz is az elmúlt bő évtizedben, az egyik legemlékezetesebb számára mégis az, amikor egy hatalmas német juhász a kerítésen át harapta combon, amikor – ahogy ők nevezik – „címen” volt éppen. Volt olyan is, amikor megkérték, másszon át a kerítésen, majd tegye le ajtó előtt a rendelést, de volt, hogy dohányboltba ugrott be a címzett kérésére egy doboz cigiért. 

A csörgess meg, ha itt vagy! opcióval Róbert szerint nem is lenne gond, de gyakran éppen ezek a telefonok vannak kikapcsolva.

Debrecen, biciklisfutár
Severa Róbert
Forrás: Kiss Annamarie

Kéretlen köszönetek

A borravaló témáját nem ő hozza szóba, mégis válaszol, amikor azzal a tézissel szembesítjük, miszerint a gazdagabbak nemigen, a szerényebb körülmények között élők viszont általában nagylelkűen bánnak a visszajáróval.

A legtöbb futár nem várja el a borravalót, ahogy én sem. Igaz, vannak palotaszerű címeim, ahol húsz forintot is rendszeresen visszakérnek, míg a panelházas címeken jellemzően két-háromszáz forintot is nálunk hagynak

– magyarázza Róbert. Hozzáfűzi, a valósággal ellentétben sokan még mindig úgy hiszik, hogy a borravaló bele van építve a fizetésükbe, így érhetően jólesik nekik minden ilyen gesztus. A kellemetlenség leginkább abban rejlik, amikor idősebb hölgyek szeretnének – virágnyelven – természetben borravalót adni, vagy ha alkohollal kínálják meg köszönetképp a címen.

Még egy kellemetlen általánosítás szóba kerül: a biciklis futárok eszement száguldozása a gyalogos övezetekben. Róbert tudja, hiszen gyakran szembesül vele, hogy tényleg sokan bicikliznek mindennemű közlekedési kultúra nélkül. Hozzáfűzi viszont azt is, hogy a bringás futárok társadalma sem fogadja el ezt, így értelemszerűen nem is vonatkozik mindenkire a gyakran majdnemhogy életveszélyes szokás.

Amikor felüljárón, a járdán kell haladnom, általában csak lopakodom a gyalogos mögött, ha észrevesz, és félreáll, megköszönöm, vagy nagyon indokolt esetben csengetek – jegyzi meg.

Két tekerés között

Akár szenvedélynek is mondható, ahogy vasútdiorámákat készít, vagyis a vasúti környezet háromdimenziós, valósághű miniatűrjeit. A homokkerti felüljárón gyakran halad át a rendelésekkel, ilyenkor figyeli meg például azt is, hogy pontosan milyen rozsdabarna színt kell találnia a sínek antikolásához. Terve, hogy esti fényben mutassa be ezt a kicsinyített világot, az ötleteket pedig mikor máskor is merítené hozzá, mint egy-egy hosszabb úton a kiszállításkor. Szintén nem múló szerelem az életében az amatőr csillagászat, amit a távcsövek gondosan összeválogatott gyűjteménye ellenére sem művelhet napi szinten a belvárosi fényszennyezés miatt. Marad a hortobágyi csillagos égbolt, vagy a ritka égi jelenségek, amiket mindenképpen látnia kell.

Szenvedélye a vasútdiorámák készítése
Forrás: Severa Róbert-archív

Milliós bér helyett szabadság

Sok fiatal kollégája van, akik mind különböző célokkal és álmokkal fogtak bele a futárkodásba. Van, aki autóra, tandíjra gyűjt, de akad olyan is, akit kimondottan a kerékpárok iránti rajongás vitt erre a pályára. Róbert szerint aki belevág, hamar megtapasztalja, hogy a Tik-Tokon elterjedt egymilliós futárfizetés csak akkor jöhet össze, ha valaki alvás nélkül folyamatosan dolgozik, az a szabadság viszont, amit ez a munka és hozzá a bicikli ad, szinte pótolhatatlan. 

SZD

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában