A gyerekorvost kérdeztük

2023.02.27. 20:00

Debreceni szülők, figyelem! Ezek a betegségek fertőzik most a gyerekeinket

A légutakat, a gyomor-bélrendszert érintő betegségek gyakoriak a téli, tavaszi időszakban.

Dr. Bélteki Boglárka alaposan megvizsgálja Béres Balázs, kis pácienst

Forrás: Czinege Melinda

Az utóbbi hónapokban észrevehetően gyakrabb volt a gyerekek körében a kéz-láb-száj betegség, RSV– és skarlát járványszerű előfordulása. Mint azt dr. Bélteki Boglárka házi gyermekorvos a Hajdú Online kérdésére elmondta, mindez a Covid egyik negatív hatása. A koronavírus idején, a gyermekközösségek átmeneti bezárása, illetve a kötelező maszkviselés miatt a gyerekek és felnőttek nem találkoztak a megszokott vírusokkal, melynek hatása közvetve gyengítette az immunrendszerünket.

A gyermekeket érintő tipikus téli, tavaszi betegségek többnyire különböző vírus okozta fertőzések, melyek a légutak, a gyomor-bélrendszer, ritkábban a bőr megbetegedéseit okozhatják.

– A légutakban alsó és felső légúti betegségek alakulhatnak ki, akár egyszerre mindkét helyen. Jellegzetes felső légúti probléma a fülkürthurut torok-, az orr-garat-, az arcüreg-, a belsőfül- és gégegyulladás, melyek időnként együtt zajlanak. Kórokozói lehetnek többek között a rhinovírusok, parainfluenza, influenza- és adenovírusok. Alsó légúti gyulladáskor légcsőhurut, hörghurut, súlyos esetben tüdőgyulladás alakulhat ki, ezen megbetegedéseket például az influenzavírus, vagy az idén nagy számú megbetegedést okozó RSV nevű vírus idéz elő – sorolta a doktornő, hozzátéve: a tünetek között a leggyakoribb a láz, orrfolyás, tüsszögés, köhögés (akár, száraz ugató jellegű), nehezített légzés, valamint fulladás.

Dr. Bélteki Boglárka házi gyermekorvos
Forrás: Czinege Melinda

A gyermekeknél elhúzódó köhögés a légúti betegségek vezető tünete, s amíg a fertőzés le nem zajlik a szervezetben – gyakran 10 napon túl is – fennállhat.

Tüneti kezeléssel ilyenkor javíthatunk a gyermek állapotán, ha viszont a köhögés kínzó jellegűvé válik, vagy fulladás (szapora légvétel, be- vagy kilégzési nehezítettség) jelenik meg, mindenképpen gyógyszeres kezelés szükséges

 – tette hozzá a doktornő.

A gyerekközösségekben szintén járványszerűen szokott megjelenni az emésztőrendszert érintő, lázzal, hányással, hasfájással, hasmenéssel együtt járó rotavírus-, calicivírus- és adenovírusfertőzések.

A szakember közlése szerint ritkábbak, de jelentős probléha nmát okozhatnak továbbá a baktérium okozta fertőzések, melyek jelentkezhetnek önállóan, de gyakran a vírus által meggyengített szervezetben alakulnak ki, ilyen a tüszős mandulagyulladás, skarlát vagy a bakteriális tüdőgyulladás.

Ijesztő lehet, de hasznos

Dr. Bélteki Boglárka véleménye szerint a gyerekek gyógyulását szülőként azzal segíthetjük, ha az orvosi tanácsot betartva, megfelelő módon adagoljuk a gyógyszereket, a diétás tanácsokat megfogadjuk, illetve odafigyelünk a megfelelő folyadékbevitelre is. A tüneti kezelésekkel, mint a gondos orrtisztogatással, légúti párásítással szintén sokat tehetünk a gyorsabb felépülés érdekében.

A láz sok szülő számára ijesztő lehet, de mint arra a gyermekorvos rámutatott, annak hátterében az immunrendszerünk normális működése áll, s a kutatások már régen kimutatták, hogy ilyenkor a kórokozók elleni védekezésünk eredményesebb. Éppen ezért nem kell okvetlenül és azonnal a kisebb lázakat csillapítani (38.5 Celsius-fok) alatt, főleg ha gyermek állapota emellett kielégítő.

Magas láz (38.5 Celsius-fok felett), elesett állapot, fájdalom esetén, ugyanakkor érdemes csillapítani azt. Hangsúlyozta: mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, ha a gyermek láza tartósan, két napon túl fennáll, nehezen csillapítható, esetleg aluszékonyság jelentkezik vagy tudatzavart észlelünk. Érdemes akkor is szakembernek megmutatni a kis pácienst, ha többszöri hányás, esetleg hasmenés, elégtelen folyadékfogyasztás miatt felmerül a kiszáradás gyanúja. Fulladás, nehezített légzés, nem csillapodó hasi görcsök, véres széklet jelentkezése, idegrendszeri görcsök esetén szintén forduljunk orvosi vizsgálatra – fűzte hozzá.

Bár szülőként mindig aggódunk a kis betegekért, a doktornő megnyugtatásként elmondtam, a gyermekek immunrendszerét leginkább az elkapott vírusos és bakteriális fertőzések erősítik. 

Az immunrendszer működését természetesen segíthetjük vitaminok adásával, melyek közül legfontosabb a C- és D-vitamin. Utóbbira nem csak a csecsemőknek van szüksége; őszi, téli időszakban a kisdedeknek, nagyobb gyermekeknek és a felnőtteknek is javasolt a megfelelő dózisú bevitel 

– jegyezte meg. A házi gyermekorvos tapasztalatai szerint a május hozza el a légúti betegségek számának csökkenését, június-július hónapokban pedig még ritkábban fordulnak elő ilyen problémák. A gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó vírusok viszont a nyári hónapokban is gyakran okoznak betegséget, melynek hátterében a strandszezon, a közös medencehasználat áll. 

PTZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában