Be kell ismerni, hogy baj van

2022.06.01. 19:28

Szenvedélyes juniális: van kiút a függőségből

A legális szerek – az alkohol és a nikotin – okozta addikció jelenti most a legnagyobb bajt.

Forrás: Czinege Melinda

Van kiút, van segítség a szenvedélybetegek és az ettől szintén szenvedő szeretteik számára – erre kívánja felhívni a figyelmet a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) az egy hónapos programsorozatával. A Szenvedélyes juniális szerdán az DEMKI Ifjúsági Házban egy kiállítás nyitányával kezdődött meg. A KÉPESSÉG című tárlat a Kreatív Rajzsuli tagjainak műveivel mutat alternatívát arra, hogy az egészségkárosító szokások helyett egy építő tevékenység, például a rajzolás is lehet örömöt okozó szenvedély. Dr. Papp Csaba, a KEF társadalmi elnöke az eseményen azt hangsúlyozta:

ha segíteni szeretnénk valakin, aki egy romboló szokás rabjává vált, ne azt vessük a szemére, amit épp tesz, hanem igyekezzünk kikutatni annak lelki okát, kiindulópontját.

Forrás: Czinege Melinda

A szer- vagy viselkedésfüggőség már valaminek a következménye. Úgy fogalmazott, az alkoholizmus olyan, mint egy fa, a törzsét és a lombját látjuk, de a gyökerében van a lényeg, és ott rejlik a megoldás is. A függőséget mélyítheti az elmagányosodás, amikor az igazi baráti kapcsolatok elmaradoznak, a szülő-gyermek beszélgetések elsilányulnak. A KEF feladata a hozzá kapcsolódó csaknem ötven segítő szervezet koordinálása, a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos információk adása és alternatívanyújtás a rossz szokással szemben.

Alternatívák

Erre alkalmas a Szenvedélyes juniális, amelynek rendezési hónapját a június 26-i drogellenes világnap jelölte ki. Berényi András, a KEF szakmai elnöke a 16 szervezet közel 20 programjából a retró gombfocit, a „moonshine” éjszakai ártalomcsökkentő sportnapot és az új dohányzási eszközökről szóló kerekasztal-beszélgetést emelte ki, de Tari Annamária pszichológus előadása is érdekfeszítőnek ígérkezik.

A szakember elmondta, a legális szerek – az alkohol és a nikotin – okozta függőségek jelentik a most a legnagyobb bajt.

Forrás: Czinege Melinda

Ezen túl a viselkedésfüggőségekre, tehát az online tér, az okostelefon és az internet használatára kell odafigyelnünk. Kihívást okoz, hogy míg előbbi kettőnél a szülőknek is lehet tapasztalata, utóbbiról nincs élményük, így nem tudnak beszélni erről a gyerekekkel. Ezért fontos a KEF számára, hogy információkat adjon. Az elsődleges feladatunk szülőként, hogy magunkkal nézzünk szembe, hiszen mi is használói vagyunk e kütyüknek. Példát kell mutatnunk az új generációnak, hogy lássák, élni kell vele, de nem visszaélni. Fontos tudatosan kontrollálni ezek használatát.

Be kell ismerni

Debrecenben kiterjedt az ellátórendszer, így számos lehetőség van segítséget kérni. A debkef.hu oldalon számos szervezet elérhetősége megtalálható, amelyhez fordulhatnak az érintettek. Ezen kívül a 0630 465 10 45-ös telefonszámon is biztos támogatást kaphatnak. Ehhez azonban be kell ismerni, hogy problémájuk van – nyomatékosította Berényi András. A szeptemberi Józanság napja rendezvényük erre mutat jó példát. A programon a városban működő önsegítő csoportok tagjai mesélnek a felülemelkedésükről, illetve bemutatkoznak a segítő szervezetek.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában