Halas (íz)élmények

2022.06.30. 08:04

Debrecen lesz a Tisza-tó legnagyobb fesztiváljának díszvendége

A cívisváros az elmúlt években még szorosabbra fűzte kapcsolatát Tiszafüreddel.

Ujvári Imre és Széles Diána a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón

Forrás: Tiszafüred önkormányzata

A térség legnagyobb hagyományőrző, gasztronómiai, kulturális és turisztikai eseményéről, a Tiszafüredi Halasnapokról tartottak június 29-én sajtótájékoztatót Tiszafüred-Örvényen. A festői környezetben, a Tisza egyik kikötőjében megrendezett eseményen a 2017 óta hungarikumnak nyilvánított tiszai halászlevet is meg lehetett kóstolni. 

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a két önkormányzat között 2015 óta tartó és évről évre egyre szorosabbá váló turisztikai és kulturális együttműködés is hozzájárult ahhoz, hogy a Debrecenből érkező turisták egyik kedvelt célpontja lett a Tisza-tó. Tiszafüred nagy sikerrel szerepelt például a Debreceni Virágkarneválon, vagy a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, ahol az autentikus tiszai halászlevet és halételeket kínálta a gasztrománoknak a Tisza-tó fővárosa. Az alpolgármester kiemelte, hogy a magyar kormány és a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásának köszönhetően a turizmusban sikeres paradigmaváltás következett be, és mára Budapest és a Balaton mellé egyértelműen felzárkózott a Tisza-tó. 

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere elmondta, hogy Debrecen többször is volt dísz­vendége Tiszafüred nagy kulturális rendezvényeinek, például a 2018-ban 40 éves jubileumát ünneplő Halasnapoknak vagy a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztiválnak. A Tisza-tó fővárosa négy megye határán fekszik, és ez eleve arra ösztönzi a várost, hogy a régió számára elérhető árú szolgáltatásokat kínáló, természetközeli turisztikai célponttá váljon, ahol minden évszakban érdekes programok fogadják a látogatót. Debrecen városa mellett a Debreceni Egyetemmel is jó az együttműködés, és a 2019-ben megkötött stratégiai partnerségnek, valamint egy kormánydöntésnek köszönhetően Tiszafüreden jöhet létre egy Ökológiai Tudásközpont. 

Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, idén a halételek szerelmesei július 10-én, szombaton mérkőzhetnek meg a Tiszai Halételek Fesztivál főzőversenyének bajnoki címéért. Hozzátette: a Tisza-tó vonzerejét mutatja, hogy évente 130 ezer horgásznappal számol a kft. Ez azt bizonyítja, hogy az ide járó horgászok mindig gazdag fogással térnek haza, az összmennyiség eléri a 200 ezer kilogrammot. 

Lendvay Imre, a fesztivál főszervezője elmondta: az idei Tiszafüredi Halasnapok július 7-10. között hét helyszínen több tucat családoknak és fiataloknak szóló zenei, kulturális, sport- és gasztroprogrammal várja az érdeklődőket. A négy nap alatt kirakodóvásár is lesz, melyen több mint száz kézműves és helyi termékes kínálja portékáját. 

HBN 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában