Mi szem-szájnak ingere

2022.02.12. 09:54

Családias összeröffenésre hívták Hajdúböszörménybe az érdeklődőket

„A szeretettel készített ételeknek nemcsak pompás ízük, de lelkük is van.”

Forrás: Kiss Annamarie

Több száz vendég megfordult a tizennegyedik alkalommal megrendezett Hajdúsági Disznótor és Hajdúsági Népművészeti Napon. Az egész napos örömünnepen kicsikkel és nagyokkal egyaránt találkozhattunk szombaton Hajdúböszörményben. Kijelenthetjük, egy igazi családi napnak adott otthont a Bocskai István tér, ahova a kíváncsiskodókat nem az óriási sátor és a zeneszó, hanem sokkal inkább a finom illatok vonzották.

Forrás: Kiss Annamarie


Ínycsiklandozó magyar ételek


A kora reggeli órákban is szép számmal voltak érdeklődők, akik közül többen a főzőverseny miatt érkeztek, ugyanis mindannyian tudjuk: ha disznótor, akkor nem hiányozhatnak az ínycsiklandozó hagyományos magyar ételek! Valamennyivel reggel nyolc óra előtt érkeztünk, de már sült a hagymás vér, üstökben rotyogott a tepertő, tehát egyáltalán nem bántuk, hogy otthon reggeli nélkül kezdtük a napot. A sorok között sétálgatva megtudtuk, a 2022-es legfinomabb disznótoros étele címért közel harminc csapat szállt ringbe, ami nagyon jól mutatja, a Hajdúságban élők számára milyen fontos a hagyományőrzés.

Forrás: Kiss Annamarie


Fantasztikus hangulat


Délelőtt fél kilenc körül muzsikaszó szakította félbe a lázas előkészületeket, ezt követően Hajdúböszörmény polgármestere, Kiss Attila köszöntötte az egybegyűlteket. – Mérhetetlen öröm számomra, hogy most itt tudunk lenni, ugyanis az elmúlt két évben nagyon sok minden kimaradt az életünkből. A disznótoroknak mindig is nagy hagyománya volt térségünkben. Napjainkban már egyre kevesebb háznál vannak efféle találkozók, ezért is kezdtük el városi szinten – hangsúlyozta. Majd hozzátette, ma már óriási ünnepnek számít, évről évre egyre többen érkeznek a Hajdúsági Disznótorra.

Végre ismét itt lehetünk – emelte ki beszédében Tiba István országgyűlési képviselő. Megjegyezte, számtalan disznóvágáson részt vett már Böszörményben, és bátran ki meri jelenteni: mindig fantasztikus hangulat uralkodott, mindenki jól érezte magát! Kihangsúlyozta, a mostani helyszín már csak azért is tökéletes, mert lehetővé teszi, hogy minél több ember részese lehessen egy olyan találkozónak, amely őseink szokásaiba ad betekintést.


Toroskáposzta és pálinka


Tepertő, házi füstölt kolbász, szalonna, hurka és még percekig sorolhatnánk azon finomságokat, amelyek szinte minden egyes csapat asztalánál megtalálhatóak voltak. A bőség zavarával küzdöttünk, majd szóba elegyedtünk Mirkó Lászlóval, aki csülök- és körömpörkölttel nevezett a versenyre. – Minden évben vágunk otthon disznót, nem hagyunk ki egy esztendőt sem, mivel úgy véljük, a hagyományőrzés egyben tartja a családokat. Jövő héten az ország távolabbi részeiről fogadunk barátokat, akikkel közösen vágunk le és dolgozunk fel egy sertést. Szóval a mai főzőcskézés számunkra mondhatni egy kis bemelegítés – mondta Mirkó László, aki apósával nevezett a versenyre. Érdeklődésünkre elmondta, azért nem tipikus disznótoros fogásokkal rukkolnak elő, mert szeretnének kitűnni az indulók közül. – Mind tudjuk, a toroskáposzta elengedhetetlen kelléke a hasonló összejöveteleknek, ám ha itt tartunk, akkor muszáj megjegyezni, a pálinka éppoly fontos hozzávaló – fűzte hozzá kacagva.

Forrás: Kiss Annamarie


Bodnár Imre családjával érkezett az eseményre, aki a Naplónak elmondta, az efféle összeröffenések meghatározó szerepet kapnak családjuk életében. – Sajnos ma már egyre kevesebben vágnak otthon disznót, pedig nem szabadna hagyni, hogy a hasonló összejövetelek, mondhatni értékek, a feledés homályába merüljenek – fogalmazott. Végül kiemelte, ételeiket akácfán készítik, nem gázzsámolyon, vagy üstben. Állítása szerint az így készült ételeknek nemcsak pompás ízük, de lelkük is van. 

 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában