Új eszközöket szereztek be

2022.01.20. 10:10

Gyógyszer-technológiai szintlépés az egyetemen

Oktatási és kutatási célokat is szolgálnak az intézmény által beszerzett nagy teljesítményű műszerek.

Forrás: MW-archív

Több mint 944 millió forintnyi vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg a Debreceni Egyetem gyógyszer-technológiai fejlesztése. A 2016 decemberében kezdődött beruházás tíz nagy értékű berendezés beszerzését tette lehetővé, amit az egyetem gyógyszerészeti kutatásra és fejlesztésre tud fordítani – hangzott el szerdán, a projekt online zárórendezvényén. 

 

– A pályázat fő célja az egyetemen folyó gyógyszer-technológiai fejlesztések megvalósítása, valamint az ehhez szükséges műszerek beszerzése volt. Ez a kormány célkitűzéseinek megfelelően megvalósítja a gyógyszeripari oktatás és kutatás támogatását – mondta prof. dr. Vecsernyés Miklós, a program szakmai vezetője, a Debreceni Egyetem dékánja. 

 

Hozzátette, a projektnek köszönhetően többek között telepítettek egy nagy teljesítményű, úgynevezett MALDI-TOF tömegspektrométert; egy gyógynövények hatóanyagainak feldolgozására alkalmas kromatográfiás rendszert; egy napszimulátort, amely az UV-sugárzások hatásait vizsgálja; illetve egy citométert, ami a gyógyszerhordozók sejtszintű hatását analizálja. A gépek egy másik csoportja a már feldolgozott hatóanyagok jellemzésére alkalmas, amelyek a bőrre, a retinára, a szívre, illetve a magatartásra gyakorolt hatást vizsgálják. 

 

Szemléletváltás az oktatásban 

 

– Kijelenthetjük, hogy ezekhez a pályázatokhoz kapcsolódóan szemléletváltás következett be az egyetemi oktatásban. A beszerzett műszerpark lehetővé tette, hogy elmélyült gyakorlati ismereteket mutassunk meg a hallgatóinknak. Az elméleti képzés mellett ugyanis rendkívül fontos, hogy életszerű példákkal tudjunk szolgálni – hangsúlyozta dr. Kovácsné prof. dr. Bácskay Ildikó Katalin. A Gyógyszertechnológiai Tanszék vezetője kiemelte, a gyógyszerésztudomány két fontos alappillérre, a kémiára és az orvosbiológiára támaszkodik. Így ezen tanszékek kutatói és hallgatói is bekapcsolódtak a projektbe. 

 

– Az oktatás mellett a kutatási feladatokban is intenzív szerepet játszanak a beszerzett műszerek a Debreceni Egyetem harmadik missziós tevékenységéhez kapcsolódóan. Szeretnénk a képzésben lévőknek lehetőséget biztosítani egyfajta tudományos aktivitásra, ami vonzó lehet a PhD-képzésben részt vevőknek, és a fiatal kutatók számára is jelentős esélyt nyújt – mondta a tanszékvezető.

 

HL 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában