Utazás

2021.10.24. 11:28

A hátizsákos élet szerelmese Kuun Aladár

A világjáró a járványidőszak alatt nem utazott, de nyáron behozta a lemaradást.

Forrás: Kuun Aladár-archív

Közel 80 országban járt ezidáig Kuun Aladár világutazó, aki a szüleivel a ’90-es években hagyta el először hazánkat. A debreceni férfi elmondta lapunknak, valójában 2007-ben ragadta magával az utazás élménye, amikor majdnem egy évig Olaszországban volt ösztöndíjas. Bejárta az egész államot, nagyon tetszett neki az újdonság varázsa érzés, azonban máig a Délkelet-Ázsiában töltött 4 hónap volt számára a legmeghatározóbb.

– Néhány hónap alatt bebarangoltam Indonéziát, Vietnámot, Malajziát, Szingapúrt és Kambodzsát. A hátizsákos életmód olyannyira magával ragadott, hogy amikor csak tehetem, akkor repülőre pattanok és meg sem állok a kiszemelt célig. Rengeteg határon túli városban megfordultam már, nagyon szeretem Barcelonát, Sevillát, és Milánóba is bármikor szívesen megyek. Rendkívül jó helyzetben vagyunk, ugyanis Budapestről számos járat elérhető, sok desztinációra el lehet jutni, ráadásul most nagyon olcsón – fogalmazott Kuun Aladár, megjegyezve, másfél évig ő sem utazott a koronavírus miatt, de az elmúlt hónapokban behozta a lemaradást: Grúzia, Spanyolország, Milánó és Hollandia határait is átlépte.

Fotó: Kuun Aladár-archív

A moai szobrok rejtélye

A világjáró eleinte mindig azt figyelte, hova olcsó a repülőjegy, ugyanis vallja, bárhova is menjen a világban, mindenhol új kultúrát, embereket és nézeteket ismer meg – ez pedig számára az egyik legfontosabb. – Kezdetben nem voltak bakancslistás úti céljaim, az idő előrehaladtával változott ez meg, ma már vannak elképzeléseim, vágyaim, keresem az új térségeket.

„Húsvét-sziget egy olyan hely, amely már kiskoromban elbűvölt, és sokáig elérhetetlennek tűnt, így nagyon örülök neki, hogy eljuthattam oda.”

A helyiek körében Rapa Nui-ként ismert szigetet a körülbelül ezer óriási kőfigura tette ismertté, amelyek évszázadok óta ott állnak. A régészek az 1940-es évek óta próbálják megoldani a rejtélyt, ám a puzzle néhány darabja még ma is ismeretlen. Sok utazót, köztük engem is, a moai szobrok rejtélye vonzott. A környéken egyedülálló módon keveredett a polinéz kultúra és a chilei befolyás. A Csendes-óceánban található sziget a polinéz háromszög délkeleti részén található. Legközelebbi szomszédja az 56 lakosú Pitcairn-sziget (2092 kilométer), az „anyaország” Chile pedig több mint 3500 kilométerre fekszik tőle – fogalmazott.

– Nem egyszerű napjainkban megismerni új helyszíneket, azonban nem szabad hagyni, hogy a körülmények teljesen elvegyék a kedvünket az utazástól. Úgy vélem, hogy az elkövetkezendő hónapokra még tervezhetőek utak, persze folyamatosan figyelemmel kell követnünk az aktuális híreket: hova, milyen feltételek mellett lehet beutazni. Az a tapasztalat, a légitársaságok az utolsó két hétben már nem törölnek járatot, ugyanis akkor már kártérítést kell fizetniük. Ennek tudatában olyan szállást nézzünk, amelyik nem kéri, hogy hetekkel az érkezés előtt foglalót küldjünk. Olyan szállás­adó mellett döntsünk, ahol nem kell előre fizetni – javasolta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában