gasztro

2021.07.26. 13:12

Őszibarackos lecsó? Frissítő dinnyesaláta? Remek vegán tippek egy profi nyersséftől

Édes és sós variációk alapanyaga is lehet a dinnye, barack, cukkini, de még a paradicsom is.

A salátákat könnyedén elkészíthetjük magunknak otthonunkban is | Fotó: illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nyár dereka lévén egyre több és több gyümölcs kezdi meg szezonját, a növényi étrendet követők nagy örömére. Ilyenkor azonban nemcsak a vegánok fogyasztanak rengeteg zamatos finomságot, hanem mindenki, aki könnyedebb, kevésbé gyomorterhelő táplálékot szeretne magához venni a forró napok alatt.

A salátákat könnyedén elkészíthetjük magunknak otthonunkban is | Fotó: illusztráció / Shutterstock

Lapunk Varga István nyersséfet kérdezte a legnépszerűbb és legfurcsább opciókról.

„A nyári, gyümölcsös ételeket tekintve akadnak egészen extrém párosítások is, ilyen például a sárga- vagy őszibarackos lecsó. Én ezt nyers formában is készítem, ekkor az összevágott paradicsom, paprika és lilahagyma-kombinációra kerül egy szósz, majd ebbe az egyvelegbe keverjük bele a kockára vágott barackot”

– fogalmazott.

Persze azért nem minden étel hangzik ennyire hajmeresztőnek, közkedveltek a saláták is, amelyek alapjául leg­gyakrabban a dinnye vagy paradicsom szolgál a nyári hónapokban. – Rendkívül változatos salátákat készíthetünk például dinnyéből. Az egyik kedvencem során a kockára vágott görögdinnyét spenót- vagy káposztaágyra tálaljuk, majd erre mandulából blansírozott nyers vegán sajtot szórunk, amely mind ízvilágában, mind kinézetében hasonlít a fetasajtra. Az egyveleget ízesíthetjük frissen roppantott tarka borssal, rózsaborssal vagy kubebaborssal is. Ezenfelül még frissen facsart citrom vagy lime levével, illetve sűrű balzsam­ecettel megcsorgatva igazán ínycsiklandó végeredményt kaphatunk – fogalmazott a szakember.

Varga István nyersséf | Fotó: Varga István-archív

A cukkini is rendkívül sokoldalú alapanyag, sós és édes ételeknek egyaránt. – Népszerű például a cukkinispagetti, ami akár egy aszalt paradicsomos ragu, akár egy füstölt kesudióból és sör­élesztőből készült sajtszószfeltéttel is ínycsiklandó lehet. Ugyanakkor a cukkini apróra összevágva a nyers vegán gyümölcsös tejberizsnek is gyakori alapanyaga. Nemcsak ízvilága, hanem jótékony hatása miatt is érdemes legalább időnként kizárólag növényi alapú ételeket fogyasztanunk, mivel ezek a vitaminokkal, enzimekkel, tápanyagokkal és rostokkal teli ételek nem okoznak teltségérzetet, ellenben energiával töltenek fel bennünket. – A növényi táplálkozás kánaánja a nyári és a kora őszi időszak, amikor is a fokozott zöldség- és gyümölcsfogyasztás az immunrendszerünket is erősíti – fogalmazott Varga István.

DKE

Recept: vegán cézársaláta

Ha egy könnyű, ízletes ételre vágyunk a nagy melegben, íme egy klasszikus salátarecept újragondolva, nem csak a vegán fogások kedvelőinek! Ez a cézársaláta-verzió biztosan ínycsiklandó és kellően laktató lesz az egész család számára, az adagok pedig tetszőlegesen növelhetőek, így akár egy teljes baráti társaságot is vendégül láthatunk, ha zöldséggrillpartit tartanánk a kertünkben, lakásunk teraszán.

Ínycsiklandó étel, egyszerű recept alapján | Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

1 konzerv-csicseriborsó (amennyiben előfőzetlen, áztatás után főzzük meg), extraszűz olívaolaj, só, bors, 1 db lime, tahiniszósz, dijoni mustár, kapribogyó, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, salátalevél (tetszés szerint), teljes kiőrlésű kenyér (2-4 szelet, mérettől függően).

Elkészítés:

Pirítsuk meg a csicseriborsót serpenyőben, vagy tegyük be 200 fokon 20 percre a sütőbe. Ha utóbbi formában készítjük, igyekezzünk minél szárazabb, roppanós formára sütni. Amennyiben elkészült, adjuk hozzá egy evőkanál extraszűz olívaolajhoz, majd csipetnyi sóval és borssal fűszerezzük. Locsoljuk meg a lime levével. A mixhez adjunk hozzá pirított kenyérkockákat, hagymát, újabb adag sót-borsot, illetve olívaolajat. Az öntethez passzírozzuk össze a fokhagymát, adjunk hozzá mustárt, olajat és a tahiniszószt, valamint a maradék lime levét. Kavarjuk el a masszát és tegyük be a hűtőszekrénybe, minimum 20 percre. A csicseriborsós-hagymás egyveleget forgassuk bele a salátalevelekbe, majd öntsük nyakon a behűtött öntettel. Az elkészült étel azonnal fogyasztható, de akár újabb hűtés is javasolt, hiszen még jobban összeérhetnek az ízek, igaz, a friss, roppanós saláta állagán ronthat, ha hűtőbe tesszük.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában