tippek, tanácsok

2021.07.04. 20:11

Itt a nyár, ismét fenyeget az ételmérgezés

Ügyeljünk az ételek megfelelő tárolására, illetve mellőzzük a hamar romlandó élelmiszereket.

20200730 Bajánsenye Növelnék a magyar halfogyasztást - 16 milliárdot fordítanak az ágazatra. A haltermelés tavaly 9 százalékot esett vissza. Az illusztrációs kép a bajánsenyei halászcsárdában készült. Muzsai Ildikó látható a képen. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: MW-archív

A kánikulában a folyadékbevitel mellett fontos a minőségi ételek fogyasztása, illetve azok megfelelő tárolása. A hőségben a kórokozók is könnyebben szaporodnak, különösen ilyenkor nagy a veszélye a gyomor- és bélrendszeri megbetegedések kialakulásának. Érdeklődésünkre dr. Szikora Miklós háziorvos megosztotta Naplóval, mire kell odafigyelnünk a hétköznapokban, hogy jó eséllyel elkerüljük az ételmérgezést.

– A nyári hónapokban fokozottabban ügyelnünk kell arra, milyen élelmiszereket vásárolunk, azokat hogyan és meddig tároljuk, ugyanis, ha nem tartjuk be az alapvető előírásokat, akkor könnyen pórul járhatunk. Ez nem csak a főtt ételekre igaz, ugyanúgy a nyers húsokra, illetve a zöldségekre és gyümölcsökre is nagyobb figyelmet kell fektetnünk ebben az időszakban. A nyers hús nagyon könnyen megromlik, és rengeteg baktériumnak adhat helyet, ezért mindig külön-külön zacskóba tegyük, illetve ne tároljuk közvetlenül zöldség, gyümölcs mellett. Mindannyian tudjuk, hogy a tojás hamar romlik, ezért is tartom fontosnak: ha az év legmelegebb időszakában készítünk belőle ételt, akkor aznap fogyasszuk el, semmiképpen ne tároljuk még egy napig sem. Továbbá vásárláskor mindig érdemes ellenőrizni, hogy ne legyenek töröttek, és a lejárati időt is alaposan nézzük meg, fontos, hogy minél tovább fel tudjuk használni. A zöldségek és gyümölcsök esetében is meg kell jegyezni, hogy a megrepedt, sérült darabokat érdemes szelektálni, mivel azokon keresztül sokkal könnyebben bejutnak a baktériumok – mondta. – Mindemellett a tejet és tejszármazékokat jobb mellőzni, valamint a belőlük készült ételeket sem érdemes napokig raktározni – fűzte hozzá.

A szakember kiemelte, hogy nyáron érdemes jobban átsütni a húsokat, illetve legyünk elővigyázatosak a halakkal és a tengeri herkentyűk­kel – ezek az ételek gyakran okoznak ételmérgezést, elsősorban a nem megfelelő tárolás miatt. – A forróságban elengedhetetlen a saláták és zöldségek fogyasztása, azonban meg kell jegyezni, ezek Salmonellával vagy Listeriával (baktérium) is szennyeződhetnek. Sokszor azért is veszélyesek, mert nyersen kerülnek a tányérra, ennek okán javaslom, mindig nagyon alaposan mossuk meg őket fogyasztás előtt. A kerti sütős-főzés hazánkban is egyre népszerűbb, a húsok mellé pedig legtöbbször könnyedebb köretet tálalunk, melyre különböző szószokat locsolunk. Nos, ezekkel az öntetekkel nagyon vigyázzunk, ne hagyjuk a tűző napon, valamint – ha megoldható – ne tartalmazzanak tojást – nyomatékosította.

– A gyomorrontás és a szalmonellafertőzés tünetei hasonlóak, éppen ezért nehéz eldönteni, hogy súlyos vagy kevésbé súlyos megbetegedésről van szó. Az esetek többségében rossz közérzet, émelygés, hányás, hasmenés, illetve láz is jelentkezhet, viszont ha nem komoly egészségügyi probléma áll fenn, akkor 2-3 nap alatt elmúlnak a kellemetlen tünetek. Ezzel szemben, ha ételfertőzés, ételmérgezés okozza a panaszokat, nem elég a kímélő étrend, mielőbb fel kell keresni egy szakorvost, ha rövid időn belül nem múlnak a tünetek. Ez nyáron még inkább ajánlott, hiszen sokkal inkább fennáll a kiszáradás veszélye – fogalmazott.

Fotó: MW-archív

Mit vigyünk magunkkal a strandra?

A nyár legmelegebb napjait sokan vízpart mellett szeretik eltölteni, ahová a többség előre elkészített ételeket is magával visz, azonban dr. Szikora Miklós háziorvos felhívja a figyelmet arra: nem mindegy, mit teszünk a hűtőtáskába. – Az édesanyák sokszor az általuk készített szendvicsekre, hűsítőkre esküsznek, ezért ha később megbetegszik a gyermek (gyomorrontás, ételmérgezés), akkor felmerülhet a kérdés: mi váltotta ki a panaszokat? – fogalmazott. – Lehetőleg csak száraz élelmet vigyünk magunkkal, semmiképpen se főtt ételt, még akkor sem, ha hűtőtáskában tároljuk. A szendvics ne tartalmazzon sajtot, majonézt, olyan hozzávalót, amiben tojásszármazék van. A friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztás előtt a helyszínen is mossuk meg, hűtsük magunkat egy finom fagylalttal – mondta.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában