nem mindegy a lencse

2021.07.18. 17:49

Ha szemüvegről van szó, válasszunk minőségit!

Tudatos vásárlással nemcsak divatosak lehetünk, de szemünk épségét is óvhatjuk.

Amellett, hogy egy jól megválasztott szemüveg tökéletesítheti a megjelenésünket, különösen fontos ügyelni a napvédő lencsék UV-szűrő képességére. A sötét lencse mögött pupilláink kitágulnak, így megnő a szembe jutó fény, és rosszabb esetben a káros UV mennyisége.

Optikai szaküzletben tájékoztatást is kaphatunk a megfelelő választáshoz | Fotó: MW-archív

– A napszemüvegeket érdemes optikai szaküzletben beszerezni, ahol garantált a jó minőség. Egy felkészült látszerész pontosan tájékoztathatja a vásárlót arról, milyen szempontok szerint érdemes választania. Tájékoztathat például arról, hogy egy naplencse polarizációs képessége extra tulajdonság; tehát a polárszűrős lencsék (azon túl, hogy UV-szűrők) remekül lecsökkentik a visszatükröződéseket, így pluszkomfortot jelentenek egyebek mellett vízparton, üvegfelületeknél vagy télen a havas tájon. A lencséken sok esetben találunk egy „400”-as jelölést, amely pusztán a fény azon tartományát jelöli, amelyben szűr. Ennél fontosabb, hogy az UV-B mellett a károsabb UV-A sugarakat is 100 százalékban szűrje – mondta el Konyári Mónika látszerész.

A világos szemszínnel rendelkezőknek és azoknak, akiknek már történt orvosi beavatkozás a szemén, fokozottan oda kell figyelni a káros sugarak megszűrésére. A mindennapokban a divat is meghatározza azt, milyen napszemüveget viselünk. A hölgyek körében a nagyobb keretes, „Díva” fazonok a legfelkapottabbak, míg a férfiak jellemzően a sportos és a klasszikusan elegáns darabok közül válogatnak. Ezek mellett a kényelmi szempontok is nagyon sokszor előtérbe kerülnek egy-egy termékválasztás alkalmával. Azok számára is van alternatíva, akiknek korrekcióra van szüksége, és a hétköznapokban is szemüveget viselnek. Számukra dioptriával ellátott, illetve fényre sötétedő lencsét ajánlanak a szakemberek. A termékek árát befolyásolhatja a lencse és a keret minősége is, az árkategória jellemzően egyenesen arányos a minőséggel.

PZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában