a szakember válaszol

2021.06.03. 20:00

Napi száz szál kihullott haj még normális

Kezeletlenül akár részleges vagy teljes kopaszodáshoz vezethet a hajhullás.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A hajhullás nemcsak a változókorban lévő nőknél, esetleg a férfiaknál jelentkezik, hanem a fiatalokat is érinthető probléma. A témában Szita Zsófia fodrászt, hajhosszabbító specialistát kérdezte a Napló. A haj 97 százalékban a keratin nevű fehérjéből, illetve 3 százalékban vízből épül fel. A hajszálak a hajhagymából növekednek, amelyet a hajgyökér termel. A hajnak különféle életciklusai vannak, ezek alapján növekedési, átmeneti és nyugalmi szakaszról beszélhetünk. A folyamat végére az elszarusodott hajhagyma a felszínre kerül, és az alatta lévő gyökér új hagymát növeszt, az új hajszál pedig kitolja a régit.

– Akkor beszélünk hajhullásról, ha több hajszálat veszítünk el annál, mint amennyi új nő. Normális esetben egy embernek 100-150 ezer hajszála van, az egészséges hajhullás határa pedig napi 60-100 hajszál. A hajhullást mindig tünetként kell kezelni: a szervezet jelzi, hogy valami probléma áll fent. Érdemes megszámolni a szálakat fésülködés után, mert lehet drasztikusnak véljük a helyzetet a látvány miatt, pedig csak a természetes hajhullásunk eredménye köszön vissza a hajkefén – mondta.

Nem csak esztétikai szempont

Szita Zsófia | Fotó: Szita Zsófia-archív

Kiemelte: többféle hajhullás létezik, így vannak visszafordítható és maradandó esetek is. – A foltos hajhullás nagyon ritka, viszont nemtől és kortól teljesen függetlenül jelentkezhet. Gyermekeknél előfordulhat, hogy valamilyen trauma okoz ilyen típusú hajhullást. A teljes fejbőrt érintő hajhullás kiváltó oka lehet a stressz és a különféle betegségek megjelenése. A hegesedő kopaszodás visszafordíthatatlan probléma, amit fertőzés, gomba vagy vírus eredményez. Azt gondolom, a fodrásznak kötelessége odafigyelni a vendégei egészségére, de azok, akik nem járnak fodrászhoz, mindenképpen kövessék figyelemmel a saját hajuk és fejbőrük egészségét, hiszen annak szépsége nem csak esztétikai szempont. A komoly problémával orvoshoz kell fordulni – figyelmeztetett.

Elég pótolni a vitaminkészletet

Szita Zsófia arról is beszélt lapunknak, hogy sokszor a legyengült szervezet okoz hajhullást.

– Tavasszal jellemző a hölgyek körében a hajhullás, mert a nyári szezonra készülve sokan fogyókúrába kezdenek. A diéta alatt eltérő módon nyúl a szervezet az ásványianyag-raktárakhoz, és előfordul, hogy hajhullással reagál a változásra. Érdemes A-, B-, C-, E-vitamint, rezet, vasat és cinket is pótolni. Átmeneti probléma lehet még a terhesség és az azt követő szoptatási időszak is, továbbá nyáron a strandolás, a napozás és az izzadás is közreműködhet a hajkorona ritkulásában, esetleg valamilyen betegségből való kigyógyulást követően is tapasztalható a hajhullás. Ezen előfordulásokat néhány hét alatt helyreállíthatjuk, ha vitaminokkal és ásványi anyagokkal erősítjük a szervezetünket. Komolyabb ok lehet viszont a stressz, valamilyen gyulladás vagy fertőzés a szervezetben, esetleg hormonális eredetű probléma. Ilyenkor diffúz hajhullásról beszélünk, amit csakis speciális, orvosi segítséggel szüntethetünk meg – mondta. A genetikai kopaszodás férfiakat és nőket egyaránt érint. A férfiak esetében V alakban, halántéktájon, fejtetőn két oldalt jelentkező ritkulás, nőknél az egyenletes hajritkulás figyelhető meg.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában