fontos az ápolás

2021.03.25. 09:12

Az ápolt és egészséges hajtincsek titka

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem a hajtípusunknak megfelelő anyagokat használjuk.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Sokan vágynak ragyogó és egészséges hajra, éppen ezért halmoznak fel temérdek eszközt és kondicionálót az otthonukban. Hamar a napi rutin részévé válik a hajegyenesítés vagy éppen göndörítés, az egyszerű hajmosáshoz pedig szempillantás alatt társulnak szérumok, balzsamok vagy olajok. Egyesek részletesen elmerülnek az összetevők jótékony hatásainak tanulmányozásában, és akadnak olyanok is, akiket a kencék csábító illata ragad magával. Arról, hogy miként érdemes ápolni a hajat, hogy az erőteljes és fényes maradjon, Pető Mónika fodrász, hajhosszabbító osztotta meg gondolatait a Naplóval.

A professzionális hajápolás nem olyan egyszerű, mint azt elsőre hinnénk, ugyanis – mint megtudtuk – minden hajnak más és más ápolásra van szüksége. – Az, hogy milyen ápolótermékeket alkalmazunk, az függhet a haj minőségétől, és attól is, hogy vegyszeres kezelést kapott-e, vagyis hogy festett hajról beszélünk-e, vagy sem. Ezentúl befolyásolhatja az ápolás menetét a hajszálak vastagsága, hiszen nem mindegy, hogy vékony vagy vastag szálú hajról beszélünk. Mivel ilyen soktényezős az ápolás, ezért úgy gondolom, hogy érdemes mindenkinek a saját fodrászának a véleményét kikérnie a teendőkről – javasolta a szakember, hozzátéve, a napi vagy éppen a heti rutin kialakításához is ugyanígy érdemes tanácsot kérni.

– Ahhoz, hogy mindig ápolt megjelenésünk legyen, elengedhetetlen a megfelelő időráfordítás, de a rutin, amit bevezetünk, az változó lehet egyénenként. Ebben az esetben sem mindegy, hogy milyen típusú hajról beszélünk, sőt az is befolyásoló tényező lehet, hogy ki, hogyan szereti hordani a frizuráját. Azoknak a hölgyeknek, akik napi rendszerességgel tupírozzák a hajukat, valamint azoknak, akik a lakkozott frizurát részesítik előnyben, ajánlatos a gyakoribb hajmosás, hiszen jobb a vegyi anyagoktól mielőbb megszabadítani a hajat – figyelmeztetett a fodrász.

Zsíros vagy száraz korpa?

Pető Mónika elmondta: a leggyakoribb hiba, amit elkövetnek hajápoláskor, hogy nem a hajtípusuknak megfelelő anyagokat használják. – A vendégek – teljesen érthető módon – nem minden esetben tudják, hogy milyen kondicionáló válna igazán hasznukra. Gyakran találkozunk túlolajozott, vékony szálú frizurákkal, de az is sűrűn előfordul, hogy a korpásodást nem megfelelően kezelik. A zsíros, illetve a száraz korpa a vendég szemével nézve hasonló lehet, de a szakemberek egyértelműen meg tudják különböztetni, és tudják azt is, hogy a kezelésük teljesen eltérő módon történik – mondta, majd hozzátette, hogy manapság a hajformázó eszközök is igen nagy problémát jelenthetnek. – Sűrűn okoz gondot, hogy a magas hőfokon használt hajvasalót hővédő használata nélkül alkalmazzák, pedig ez súlyos károkat okozhat a hajban – emlékeztetett.

A kócok ellen

Pető Mónika arról is beszélt lapunknak, hogy a felnőttek és a gyerekek körében is gyakran okoz problémát a fésülködés. – Előfordul, hogy hajmosás után nem fésülködnek és nem szárítanak hajat, így sokszor kellemetlen gubancokkal találják magukat szemben a vendégek. Ezektől sokszor csak fájdalmas módon tudnak megszabadulni, pedig elkerülhető lenne. Emellett az is gyakori hiba, hogy a vendégek a száliránnyal ellentétesen, vagyis a „kádba hajolva” mosnak hajat. Ez szintén nem a legjobb megoldás, főként azoknak nem, akiknek vékony szálú a hajuk. Esetükben egyébként is gyakrabban fordul elő a kócolódás. Javaslom, hogy kellő időben előzzük meg ezeket a kellemetlenségeket egy egyszerű hajkefe használatával – mondta.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában