szakszerűen kezeljük!

2021.02.22. 09:22

Veszélyes is lehet a gyors szőrtelenítés

Mindössze néhány percet igényel, de amilyen egyszerű, olyan veszélyes is lehet a borotválkozás. A témában Gáspár Júlia kozmetikust kérdezte a Napló.

Az egyszer használatos borotvákat sokan nem csak egyszer alkalmazzák | Fotó: illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szakember elmondta: otthon gyakran az egyszer használatos borotvát alkalmazzák szőrtelenítésre, de sajnos nem csak egyszer. – Problémát jelenthet ebben az esetben, hogy nem fertőtlenítik szakszerűen az eszközt a használók, így hamar gyulladás keletkezik a bőrön. Előfordulhat, hogy a penge rozsdásodik, ez pedig a hámrétegen apró bevérzéseket okozhat, ami akár már másnapra gyulladást idéz elő. A borotválás hátránya, hogy nagyon hamar visszanő a szőrzet, így akár két-három naponta újra borotválkozni kell, tehát megeshet, hogy heti több alkalommal okozunk sérülést magunkon egy nem megfelelően fertőtlenített eszközzel. A szakszerű fertőtlenítés hanyagolásának eredménye szinte minden esetben a szőrtüszőgyulladás. Bár a borotválás gyors eljárás, hátránya, hogy ezzel a technikával dúsul a szőrzet, és hamar borostásodik a bőrfelület is – mondta a szakember.

Az egyszer használatos borotvákat sokan nem csak egyszer alkalmazzák | Fotó: illusztráció / Shutterstock

Egyedül ne fogjunk hozzá!

A bőr érzékenységének megfelelően használhatunk természetes fenyőgyantát és szintetikus, bőrérzékeny gyantát is – figyelmeztetett Gáspár Júlia kozmetikus. Mint mondta: szinte minden szőrtelenítő eljárás szárító hatású, ezért előzetesen fel kell készíteni a bőrt.

– Egyes testrészek felülete szárazabb, így könnyű rajta sérülést okozni. A kozmetikus felismeri a bőrtípust, észleli az érzékenységet, és ehhez mérten megfelelő elő- és utó­ápolást, valamint szakszerű bőr- és eszközfertőtlenítést végez. Ez nagyon fontos része a szőrtelenítésnek, ennek hiányában fájdalmas következményekkel számolhatunk. A megfelelő előkészítés hiányában szőrbenövés alakul ki, hiszen a száraz bőrön nem tud áttörni a szőr – mondta a szakember.

A gyanta előnye, hogy magát a szőrtüszőt távolítja el, így hetekbe telik, mire visszanő a szőr. Fontos ugyanakkor elismerni, hogy egyedül ezzel a technikával is okozhatunk fejfájást magunknak. – A gyantázáshoz nem érdemes egyedül hozzákezdeni, mert vannak olyan testrészek, amiket nem érünk el rendesen. Szükséges a kozmetikus segítsége egyes testrészek szőrtelenítéshez, van, hogy meg kell feszíteni a bőrfelületet, így kerülhetők el a kellemetlen balesetek – figyelmeztetett a kozmetikus.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában