nem unatkozik

2021.02.06. 17:14

Súlyt emel, fest és galambot is tenyészt a téglási Nagy László

Tizenöt évesen kezdte a súlyemelést, a kezdethez két hétre már megyei bajnok volt.

Nagy László az elismeréssel, amelyikre a legbüszkébb | Fotó: városháza

Téglási súlyemelőknek immár 40 éve edzője Nagy László, aki amatőr képzőművész és különleges galambfajták tenyésztője is. Talán nem sok átfedés van a fenti területek között, azonban Nagy László számára mindhárom elfoglaltság egyformán fontos.

Kicsi gyermekként, nyilvánvalóvá vált, hogy tehetséges rajzolásban, festésben: akkoriban az aszfaltrajzversenyeket, pályázatokat nyerte sorra. Eredetileg herendi porcelánfestő akart lenni, de végül a családdal maradt Tégláson, ahol fiatal felnőttként a Hajdúsági Iparműveknél a Valkovics Zoltán vezette képzőművészeti körben folytatta a festést. Itt teljesedett ki festői úgynevezett „szálkás” technikája, ami jellemzően egyedi sajátos képi dinamikában nyilvánul meg. Művészetében Kokas Ignác, Kossuth-díjas magyar festő személyiségét és alkotásait érzi közel magához. Szakmájában, a szerszámműhelyben marósként eltöltött tíz év, a fémek megmunkálása a mai napig vonzza a 60. életévében lévő alkotót, így kis­plasztikáival is találkozhatunk kiállításokon, könyvek, naptárak lapjain.

Nincs legyőzőjük 22 éve

Nagy László az elismeréssel, amelyikre a legbüszkébb | Fotó: városháza

– Magyarországon először kaptam meg a Pro lusti­tia díjat, talán erre vagyok a legbüszkébb – vallja a téglási művész, és hozzáteszi: – Szeretnék még Tégláson egy nagy köztéri történelmi emlékművel jelentkezni, remélem, letisztul bennem ez az elképzelés a jövőben, és el tudom készíteni.

Gyermekkorában a rajzolás mellett szabadidejében szeretett focizni is, azonban serdülőként súlyemelésre váltott. Azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy rendkívül tehetséges és fogékony ebben a sportágban, így 20 évesen már nemcsak versenyzőként, hanem kivételesen fiatal vizsgázott edzőként ismerték a megyében. Téglás és Nagy László neve végérvényesen egybeforrt, amikor sorra nyerte az országos súlyemelő-bajnokságokat, szám szerint ötöt. A legnagyobb súly 256 kilogramm volt, amit 73 kilogrammos testsúllyal emelt. Több mint húsz éve NB I.-es országos bíróként országos és nemzetközi versenyekre kap meghívást. A téglási sport­egyesület súlyemelő-szakosztályának edzőjeként, az „Év edzője” sorozatos elismeréssel a tarsolyában, különöse büszke arra, hogy 22 éve veretlenül bajnokok Hajdú-Bihar megyében.

1998–2007 között a kezdeményezésére létrehozott „Toldi alapítvány” a hátrányos helyzetű gyerekek felkarolását célozta meg, a súlyemelés területére. 40 év alatt több generáció, több száz tanítvány került ki a keze alól, és volt időszak, amikor a magyar ranglista legjobb 50 súlyemelőjéből nyolc téglási sportoló volt. – Kétszer voltunk Hajdú-Bihar megye legnépszerűbb csapata – idézi fel az edző –, erre vagyok a legbüszkébb.

A Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére Tégláson edzőtáborokat szervezett, sőt folyamatosan szervez, ahová az egész országból jöhetnek gyerekek. Meggyőződése, hogy a lehető legalaposabb felkészüléssel fel tudják emelni és népszerűsíteni ezt a sportágat.

Szakmai tapasztalat

Ki tudja, honnan van ideje és energiája mindemellett még Nagy Lászlónak a díszgalamb tenyésztésére, mindenesetre nagyon eredményes ezen a területen is. Rengeteg fajtagyőztes madara van, több országból felkeresik tanácsért, szakmai tapasztalatokért. – Ez egy nagyon színes, izgalmas hobbi – magyarázza a tenyésztő –, már-már szenvedély, hiszen én is járok külföldre, ha a körülmények ezt megengedik, frissítem, színesítem az állományt.

Kerekes-Bíró Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában