tények és tévhitek

2021.02.21. 20:24

Fájdalmas a benőtt köröm, kerüljük a veszélyes praktikákat

A paradicsomos és a hagymás dunsztkötés, valamint az ecetes víz is hatásos gyógymód.

Bár a manikűrös és pedikűrös foglalkozás kapcsán legtöbbeknek a gyönyörű körmök jutnak eszükbe, a legtöbb szakember nem csak a szépségápolással foglalkozik. – A legalapvetőbb körmösképzés kézápoló és műkörömépítő, vagy pedig lábápolói végzettséget ad. Ezen belül viszont nemcsak esztétikai dolgokat tanulunk, hanem a benőtt köröm kezelését és a tyúkszemek kiszedését is – fogalmazott Váradi Gréta kéz- és lábápoló. – Kézen nagyon ritkán fordul elő a benőtt köröm problémája, a lábon pedig a nagylábujj van leginkább kitéve a veszélyének. Főként nőket érint, kialakulása pedig általában a kényelmetlen, magasabb sarkú, elöl szűk cipőknek köszönhető, de egy-egy szorosabb harisnya és zokni is vezethet fájdalmas problémához – tette hozzá a szakember.

Tévhitek is keringenek

Számos praktikát ismertek elődeink a benőtt köröm otthon történő kezelésére. Segítheti a duzzanat lehúzását a paradicsomos és hagymás dunsztkötés, az ecetes víz pedig a bakteriális fertőzés és bőrgomba kialakulását akadályozza meg. – Óvatosnak kell lenni, mert ha szakértelem nélkül elkezdjük magunknak kivágni a begyulladt részt, akkor csak súlyosbítjuk a gyulladás állapotát – hívta fel a figyelmet. – Terjengenek az interneten veszélyes tévhitek is, például az, hogy egy kis vattapamacsot a köröm alá juttatva és így megemelve azt, megállíthatjuk a benövést. Ezzel azonban nem ezt fogjuk elérni, hanem azt, hogy könnyebben bejutnak a baktériumok, így többet árt, mint használ – fogalmazott Váradi Gréta. Ha a probléma elején pedikűröshöz fordulnak az érintettek, akkor elkerülhetik a későbbi orvosi beavatkozást. – Akkor kell szakemberhez fordulni a problémával, ha újra és újra előfordul. Ha olyan szövődmények is előfordulnak, mint a vadhús és a betokozódás, akkor ez már orvosi kompetencia, ebben az esetben érdemes a lézeres körömkivágást választani – mondta.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában