közös programok

2020.11.18. 14:05

Szükség van a kütyükre, de a családdal töltött minőségi időt ne hanyagoljuk el!

A személyes kapcsolataink visszaszorulása miatt nagyobb szükség van a közös, minőségi időtöltésre.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A digitális korban felnövő gyerekek nevelésében kérdésként merülhet fel, hogy milyen elektronikus eszközöket, mennyi időre és milyen módon használjanak. A témában megosztó vélemények születnek. Horváth Zsuzsa édesanyaként a négy fal közé szorult élet helyett a szabadban töltött időt támogatja, tanárként pedig azt is látja, hogy milyen rossz hatással van a gyerekek viselkedésére az elektronikus eszközök használata.

– Rendszerint felfedezhető az iskolai csoportokban, hogy a gyerekek figyelmét ma már aligha lehet lekötni, nehezen koncentrálnak, és folyamatos interakciót követelnek – mondta.

Káros az elszigetelődés

Tavasszal, a koronavírus-járvány hazánkban való megjelenésével az oktatási-nevelési intézmények kénytelenek voltak bevezetni a digitális oktatást. Jelenleg is érvényben van a 14 éven felüliek számára az online tanrend, de sok kisdiák is távol marad az intézményektől náthás tünetei miatt.

– Tudomásul kell venni, hogy a járványhelyzet nem engedi érvényesülni a megszokott életünket, a kapcsolattartás fő platformja az online tér lett. Nem tilthatók el a legkisebbek sem a számítógépek, laptopok, telefonok vagy tabletek mellől, hiszen egyrészt ott kapják meg az iskolai feladataikat, másrészt ezen a csatornán keresztül találkozhatnak a barátaikkal. Az elszigetelődés káros, ugyanakkor fontos, hogy az online tér mellett idő jusson a személyes jelenlétre is. Ha ezt nem tehetjük most a megszokott módon, akkor otthon, a családi körben jobban oda kell figyelnünk erre. Előtérbe kell helyzeni minden olyan lehetőséget, ami személyességet teremt, beszélgessünk, játszunk együtt többet. Az elektronikai eszközök hasznosak és nélkülözhetetlenek, sok területen könnyítik a hétköznapjainkat, az egyensúly miatt azonban fontos lenne, hogy a szabadidőnket, amit a társas kapcsolatainkra, az élő megtapasztalásokra szánunk, azt eszközök nélkül töltsük – fűzte hozzá Zsuzsa.

Kapcsolódjunk ki!

– Az együtt töltött, minőségi időt sok módon kivitelezhetjük az otthonunkban is. Minden játék előnyös, amit nem elektronikus eszközzel végzünk, bármi, ami felkelti a gyermek érdeklődését, legyen az kreatív vagy művészeti tevékenység, rajzolás, kézműveskedés vagy zenélés, a lényeg, hogy teret kap a gyerek érdeklődése. A legkisebbekre az ölbeli játékok jótékonyan hatnak amellett, hogy hozzájárulnak a szülő-gyermek viszony erősítéséhez is. A nagyobbaknak főként a mese a kikapcsolódás, de ha tehetjük, szánjunk idő az élőszavas, felolvasott történetekre, és ne a készülékekkel meséltessünk. A történetet eljátszhatjuk, ezt a kisebbek és nagyobbak is nagyon élvezik. Ami pedig az egész családnak jó szórakozás lehet, az a társas- vagy szerepjáték. Ezek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minőségi legyen a családdal együtt töltött idő – tette hozzá.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában