műemlék lett

2020.11.01. 14:11

Múzeumhajó született a partra vetett roncsból

A partra vetett balatoni hajóroncs egy debreceni kötődésű civil szervezet révén születhetett újjá.

Fotó: Kopasz Árpád-archív

Az ország egyik legidősebb (148 éves) és legszebb hajója hol is tündökölhetne máshol, mint hazánk egyik legfestőibb helyén? Ez a közlekedéstörténeti, csodás emlékmű ugyanis Balatonbogláron él, a működtetője pedig egy debreceni kötődésű civil szervezet, a Balatoni Hajós Kultúráért Egyesület.

Roncs volt, amikor rátalált

A mai nevén Balaton Csavargőzös Műemlékhajó 1872-ben, a Zala–Somogyi Gőzhajózási Társulat számára épült, és igen kalandos életet tudhat magáénak. Ez a hajó a Balaton első csavargőzöse, mely menetrend szerint közlekedett a déli és az északi part, Balatonboglár és Révfülöp között. Szolgált a Balatonon kívül a Dunán is, Magyarországon és Ausztriában. Hajtotta gőzgép és dízelmotor. Sok tulajdonos üzemeltette megannyi szolgálati területen. Mindenki új nevet adott neki, hívták Irmának, Alexandrának, Mohácsnak, valamint a Dunán (nem túl szép néven) FK–312-nek.

Kopasz Árpád annak idején egy tematikus vándorkiállításukhoz keresett balatonboglári helyszínt, amikor a parton felfedezte az akkor még roncs hajót. Sikerült megegyeznie a tulajdonos önkormányzattal, rendbe tették, felújították, és 2012-ben már a műemlékké nyilvánítását is elérték az egykori vízi járműnek.

Relikviák tárháza

Megcsodálható itt hajócsavar, az eredeti hajtótengely, új kormányosi állás, régi egyenruha, minigőzgép és egy játszó orr-rész is. A gyönyörűen parkosított környezetben, ma is a szárazföldön állomásozó létesítménnyel kapcsolatos teendők sorában Kopasz Árpád egyebek mellett a gyűjtés, működtetés, kiadvány- és könyvírás, tárlatvezetés stb. teendőiben segédkezik – sok más önkéntesükhöz hasonlóan, akik nyaranta egy-két hétre részt vesznek a nagy múltú, csodálatos hajó működtetésében. A hajó pedig kívül-belül múzeum, s bár az önkormányzaté, a működtetése immár egy igazi közös nemes üggyé vált.

Kiállítás a Balcsi jegén

A Napló megtudta azt is, hogy a Csavargőzös egyik legutóbbi rendezvénye augusztus végén volt, akkor Sörös Rita szobrászművész CsendÉlet című kiállításának megnyitóját tartották meg a Csavargőzös múzeumhajó előtti öbölben, tehát a vízen. Kopasz Árpád előrevetítette továbbá, hogy a terveik szerint (néhány plasztikával még kiegészítve) ezt a vízi tárlatot télen is megismétlik, ha majd befagy a Balaton.

A balatoni hajózás múltját is megidézi

Nem hiányoznak a csavarok az egyesület Debrecenből elszármazott tagjának, Kopasz Árpádnak az életéből se. A múzeumi funkció mellett kulturális, közösségi térként is újjáélesztett hajó létrehozásának ötletgazdája a Napló érdeklődésére felidézte azt is, hogy régóta foglalkozik képzőművészettel és kiállításrendezéssel. A Csavargőzöshöz aprólékos munkával összegyűjtötték a tárgyakat, berendezték a megfiatalított hajót, és kávézót is nyitottak mellette. A múzeumi rész a saját és a balatoni gőzhajózás történetét ismerteti meg a látogatókkal. Mindez pedig azt a célt is szolgálja, hogy a Balaton turistaszezonját meghosszabbítsák, és áprilistól november végéig tartson.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában