műemlék lett

2020.11.01. 14:11

Múzeumhajó született a partra vetett roncsból

A partra vetett balatoni hajóroncs egy debreceni kötődésű civil szervezet révén születhetett újjá.

Az ország egyik legidősebb (148 éves) és legszebb hajója hol is tündökölhetne máshol, mint hazánk egyik legfestőibb helyén? Ez a közlekedéstörténeti, csodás emlékmű ugyanis Balatonbogláron él, a működtetője pedig egy debreceni kötődésű civil szervezet, a Balatoni Hajós Kultúráért Egyesület.

Roncs volt, amikor rátalált

A mai nevén Balaton Csavargőzös Műemlékhajó 1872-ben, a Zala–Somogyi Gőzhajózási Társulat számára épült, és igen kalandos életet tudhat magáénak. Ez a hajó a Balaton első csavargőzöse, mely menetrend szerint közlekedett a déli és az északi part, Balatonboglár és Révfülöp között. Szolgált a Balatonon kívül a Dunán is, Magyarországon és Ausztriában. Hajtotta gőzgép és dízelmotor. Sok tulajdonos üzemeltette megannyi szolgálati területen. Mindenki új nevet adott neki, hívták Irmának, Alexandrának, Mohácsnak, valamint a Dunán (nem túl szép néven) FK–312-nek.

Kopasz Árpád annak idején egy tematikus vándorkiállításukhoz keresett balatonboglári helyszínt, amikor a parton felfedezte az akkor még roncs hajót. Sikerült megegyeznie a tulajdonos önkormányzattal, rendbe tették, felújították, és 2012-ben már a műemlékké nyilvánítását is elérték az egykori vízi járműnek.

Relikviák tárháza

Megcsodálható itt hajócsavar, az eredeti hajtótengely, új kormányosi állás, régi egyenruha, minigőzgép és egy játszó orr-rész is. A gyönyörűen parkosított környezetben, ma is a szárazföldön állomásozó létesítménnyel kapcsolatos teendők sorában Kopasz Árpád egyebek mellett a gyűjtés, működtetés, kiadvány- és könyvírás, tárlatvezetés stb. teendőiben segédkezik – sok más önkéntesükhöz hasonlóan, akik nyaranta egy-két hétre részt vesznek a nagy múltú, csodálatos hajó működtetésében. A hajó pedig kívül-belül múzeum, s bár az önkormányzaté, a működtetése immár egy igazi közös nemes üggyé vált.

Kiállítás a Balcsi jegén

A Napló megtudta azt is, hogy a Csavargőzös egyik legutóbbi rendezvénye augusztus végén volt, akkor Sörös Rita szobrászművész CsendÉlet című kiállításának megnyitóját tartották meg a Csavargőzös múzeumhajó előtti öbölben, tehát a vízen. Kopasz Árpád előrevetítette továbbá, hogy a terveik szerint (néhány plasztikával még kiegészítve) ezt a vízi tárlatot télen is megismétlik, ha majd befagy a Balaton.

A balatoni hajózás múltját is megidézi

Nem hiányoznak a csavarok az egyesület Debrecenből elszármazott tagjának, Kopasz Árpádnak az életéből se. A múzeumi funkció mellett kulturális, közösségi térként is újjáélesztett hajó létrehozásának ötletgazdája a Napló érdeklődésére felidézte azt is, hogy régóta foglalkozik képzőművészettel és kiállításrendezéssel. A Csavargőzöshöz aprólékos munkával összegyűjtötték a tárgyakat, berendezték a megfiatalított hajót, és kávézót is nyitottak mellette. A múzeumi rész a saját és a balatoni gőzhajózás történetét ismerteti meg a látogatókkal. Mindez pedig azt a célt is szolgálja, hogy a Balaton turistaszezonját meghosszabbítsák, és áprilistól november végéig tartson.

Vass Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában