gasztro

2020.10.06. 07:30

Ki kell tűnni a tömegből, másképp nem megy: beindult a bárándi csilibiznisz

Egy hét alatt négy díjat is bezsebelt a helyi termesztő.

Erdei Roland a díjnyertes termékeivel bárándi konyhájában | Fotó: Kiss Dóra

Évről évre növekszik a különböző csilipaprikák népszerűsége, ma már itthon sem feltétlenül az Erős Pistáért nyúlunk, ha egy kis csípős ízre vágyunk. Ugyan nem őshonos növényünk, mégis egyre többen foglalkoznak Magyarországon is a csilipaprika termesztésével.

Bárándon 2017 óta családi vállalkozás keretében születnek a különböző csili- és barbecue-szószok.

– Az egész az egyetemről indul, a diplomamunkámat csilipaprika termesztéséből írtam. Édesapámmal már korábban is foglalkoztunk csilizéssel, készítettünk szószokat a családnak, barátoknak, végül arra jutottunk, hogy a kísérleti állomány termését is feldolgozzuk. Eladtuk, hogy legalább a kísérlet költsége megtérüljön – beszélt a kezdetekről Erdei Roland, a vállalkozás tulajdonosa.

Erdei Roland a díjnyertes termékeivel bárándi konyhájában | Fotó: Kiss Dóra

A pozitív visszajelzések arra sarkallták a családot, hogy komolyan belevágjanak a termesztésbe, a fejlődés pedig azóta is folyamatos. Kezdetben négyféle termékük volt, most 17 van, néhány héten belül pedig három új íz is elérhető. A paletta igen széles: különféle csili- és barbecue-szószok, chutney-k, savanyúságok, szárítmányok, sőt csilis csokoládék is készülnek a bárándi konyhában.

Az alap mindig a csili

Ma már modern eszközökkel mérik a paprika erejét, a csili csípősségét eredetileg a Scoville-skálán mérjük. A skála óriási: a 2500–10000 ezer Scoville-körüli jalapeño csilipaprikától elmehetünk akkor a kétmillióig is. Roland fóliasátraiban is különféle erősségű paprikák nőnek.

Igen bőséges volt az idei termés is | Fotó: Erdei Roland-archív

– Vannak az alap csilifajtáink, ezentúl minden évben kísérletezgetünk újakkal. Idén 14-féle csilit raktunk el, a gyengébbektől az erősebbekig. Elindultunk a gyengébb szószok irányába. Mikor berobbant a csiliőrület Magyarországon, akkor mindenki a legerősebb csilit kereste, most már ez kezd finomulni, ízeket akarnak érezni az emberek – mondta a bárándi csilitermesztő, aki arra is kitért, a paprikát szinte bármivel lehet vegyíteni: különböző fűszernövények, gyógynövények is megjelenhetnek a szószokban, ők igyekeznek a magyaros ízvilágot is képviselni. Az ízek össz­hangját egy gyengébb szósz esetén sokkal nehezebb elérni, mint elkészíteni egy nagyon erős szószt.

„Ki kell tudni tűnni a tömegből, nagyon sok csilis van jelenleg az országban, divat lett a csilipaprika termesztése.”

Persze nem olyan egyszerű ez, ahogyan sokan gondolják. Nagyon komoly növényvédelemről beszélünk egész évben, minél sivatagosabb a klíma, egyre nehezebb a munka. Nem lehet két évben sem ugyanúgy termeszteni a paprikát, mindig új kihívások jönnek – osztotta meg Roland.

Az elmúlt évek munkájának sikerességét nem csak a visszatérő vásárlók mutatják, az amerikai Artisan Flave Awards versenyen is kiválóan szerepelt a bárándi csilimanufaktúra. – A csilis repcemézünk ezen a versenyen nyert aranyérmet mézkategóriában, míg az egyik csípős paradicsomos szószunkkal marinád/steak szósz kategóriában bronzérmes helyezést ért el. Soha nem indultunk amerikai versenyen, ez volt az első alkalom, nem ezekért az elismerésekért dolgozunk – mondta Roland.

A legjobb mézből

A csilis repcemézet és a csilis, BBQ-s tökmagkrémet idehaza is díjazzák, október 24-én Szombathelyen újabb két díjat vehet át a fiatal termesztő.

A csilis méz elkészítése kimondottan egy hosszú folyamat, már csak maga a méz előállítása miatt is.

Roland maga gondozza a növényeket | Fotó: Erdei Roland-archív

– A legjobb minőségű mézből akartuk csinálni, családon belül van méhészünk is, onnan van a repceméz. Nem akartuk, hogy, mint a legtöbb csilis méznél úszkáljon benne a szárított csilipaprika, ezért krémesítettük a mézet, abba kevertük a befűszerezett hidegen sajtolt csilipaprikalevet. Maga a folyamat nagyon hosszú, kell egy szezon, hogy megtermelődjön a méz, mindemellett el kell készíteni a csilihozzávalót is – beszélt a győztes termék sajátosságairól Roland.

Minden szószhoz és termékhez, amit lehet, maguk termesztenek, többek között a szószok alapjául szolgáló paradicsomnak is van fóliasátor. A folyamatos bővülés miatt mindig helyhiánnyal küzdenek, idén plusz két fólia­sátrat húztak fel, de az is kevésnek bizonyult.

Többféle gyógyító hatása is van

– Ha túlzásba viszi az ember, gyomorproblémákat tud okozni, de ha mértékkel fogyasztjuk, akkor jótékony hatású. Többek között a csilipaprikának vérhígító hatása van, méregteleníti a szervezetet, gyorsítja az emésztést. Náthás időszakban is nagyon jó, hiszen kitisztítja az orrot és a légutakat – vallja Erdei Roland.

A jótékony csili egyik fajtája a sok közül | Fotó: Erdei Roland-archív

Számtalan formában fogyaszthatunk csilipaprikát, nem kell a paprikát rágcsálnunk ahhoz, hogy a jótékony hatásait élvezhessük. – A csilis repceméz esetén például a méz és a csili is külön-külön is nagyon egészséges, a kettő együtt a náthás időszakban kifejezetten jó. Végtelen a lehetősége annak, hogy fogyaszthatjuk: belerakhatjuk a teába, főzhetünk vele, édesanyám például ezzel szokta csinálni a kínai szezámmagos csirkét is, a méz miatt a ragacsos bundát rá tudja pirítani, a csili miatt pedig a csípős íz is megvan.

„Számtalan lehetőség van, csak próbálgatni kell, de azt szoktam mondani, aki nem tud mit kezdeni vele, mindennap csak egyen egy kanállal belőle”

– adott tippeket Roland.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában