tegyünk, ne tegyünk?

2020.09.18. 19:25

Szőnyegek és függönyök: otthonosságot adó textilek

A fehér függöny sosem megy ki a divatból, de a vajszín és a bézs is kedvelt.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Szubjektív döntés, hová tesszük egy lakásban a szőnyeget és a függönyt. – Van, aki ellenzi ezeket a ki­egészítőket, de azt gondolom, egy lakás akkor van kész, ha függönnyel van befejezve – válaszolta a Napló kérdésére Szőke Éva lakberendező.

– Egy függönynek alapvetően két funkciója van: fényát­eresztés és sötétítés. Akinek külső árnyékolója van, annak nincs szüksége sötétítőre, viszont fényát­eresztőre annál inkább. Ezek alól kivételek a minimalista stílusú lakások és az óriási üvegfelületek, amelyek nem kívánják meg ezt – folytatta.

Allergiánál nem ajánlott

– A sötétítő manapság nem igazán divat, viszont van, aki ragaszkodik hozzá. Óriási választék áll a rendelkezésükre a vásárlóknak – az egyszínűtől, a mintáson keresztül, a félig sötétítőként funkcionáló darabokig –, mindenki megtalálja, azt, ami a saját igényeinek megfelelő – tette hozzá. Idejét múlt az alapelv, miszerint, ha padlófűtés van, akkor nem teszünk le szőnyeget. – Ebben az esetben nyilvánvalóan nem padlószőnyeget teszünk, hanem darabszőnyeget, abból is a kisebb méretet – emelte ki a lakberendező. – Manapság már nincs az, mint húsz évvel ezelőtt, hogy a szőnyeg mintáját a hidegburkolatéval helyettesítjük. Lehet szőnyeget tenni a padlófűtésre is egy­aránt. A választékot illetően, itt is ki kell emelnem, hogy hatalmas a paletta, amiből csemegézhetnek az érdeklődők. Talán ami napjainkban a reneszánszát éli ismét, a padlószőnyeg – hangsúlyozta.

– Az allergiás embereknek nem ajánlott sem a padlószőnyeg, sem a sima. Egy darab szőnyeggel is ki lehet váltani a teljes puhaság és melegség érzését, és ha megunjuk a szőnyeget, könnyedén meg tudunk tőle válni – mondta.

Fontos a méret

Minden lakás más és más. Egy függöny akár fényát­eresztő, akár sötétítő vagy dekorfüggöny, az ablak szélességétől legalább kétszer tíz centiméterrel szélesebb kell, hogy legyen. – Ha ettől kisebbet választunk, az egész kinézet takarék hatását fogja kelteni, mintha az ablak kinőtte volna a függönyt – ismertette Szőke Éva. – Hosszúságra, ha lehet, akkor földig érő darabot válasszunk. Ma már a fényát­eresztő függönyök többsége ilyen hosszúságban készül, hiszen a gyártók is ezt veszik egy alapnak. Ez a kivitelezés elegánsabb és praktikusabb is, ha nem csak a párkány aljáig ér – mondta. – Ma már az sem indok, hogy eltakarja a radiátort, hiszen a teljesítményéből nem vesz le, a megfelelő hőmérséklet akkor is meglesz. Ha színekben gondolkozunk, volt egy olyan korszak, amikor a visszafogott színek hódítottak, néhány éve divatba jött a szürke, mára pedig a színes és mintás darabok örvendenek nagyobb népszerűségnek. Ha megfelelő környezetbe tesszük be, ahol egyszínű kiegészítők vannak, ott nagyon jól fognak mutatni, hisz ezek lesznek a fókuszpontok – közölte.

Gyakori hibák

A lakberendező kiemelte, hogy a legtöbb függöny műszálból készül, ami azért fontos, mert mosás után nem kell vasalni. – Pamutkeverékek is vannak még, azonban nem a legjobb választás, mert mosás után gyűröttek lesznek – mutatott rá. – A lakás néhány részére nem ajánlott szőnyeget vagy függönyt tenni, mint a kamra, mosókonyha, mivel az ezeken lévő ablakoknak csak világító szerepe van, és a bejárás is sokszor cipőben történik. A jellemzőbb helyiségekbe, mindenhova szabadon lehet tenni, mint az étkező, konyha vagy hálószoba – vélekedett.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában