a leégés a veszély

2020.07.23. 08:27

Nem mindegy, mikor, hogyan használjuk a napvédő krémeket

Kerüljük a leégést, az fokozza ugyanis leginkább a bőrrák kockázatát!

Fotó: illusztráció / Shutterstock

„A leégés nem azonnal, hanem hosszú évtizedek múlva okozhat problémát. Köztudott tény, hogy a nap ultraibolya sugárzása daganatkeltő hatással bír. Minél fiatalabb korban történik a napégés és minél nagyobb mértékű, annál nagyobb veszélyt rejt magában hosszú távon”

– hívja fel a Napló olvasóinak figyelmét professzor dr. Remenyik Éva egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának igazgatója.

– Mindenképpen magasabb faktorszámú fényvédőket érdemes használni, mert sohasem keni olyan vastagon az ember, hogy a valós faktorszám hatása érvényesüljön, és egy átlagos bekenéssel a dobozon feltüntetett védelem felét tudjuk elérni – hangsúlyozta a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, egy átlag ember számára (aki nem küzd bőrproblémákkal) a 30-as faktor megfelelő, de aki fokozottabban érzékeny a napfényre, esetleg kórós fény­érzékenységben szenved, annak mindenképpen ajánlott a magasabb, 50 faktoros napvédő használata.

Nem elég egyszer bekenni

A legtöbb nagy márka napfényvédő terméke, olyan kozmetikum, amely hatása bevizsgált, így megbízhatunk a hatásosságában. Lehetőség van kornak, bőrtípusoknak vagy testtájaknak esetleg alap bőrgyógyászati problémáknak megfelelően több fajta termék közül is választani (például: arckrém, idősödő bőrön daganatmegelőző állapot, májfoltok vagy fényérzékenység, továbbá száraz és zsíros bőrre ajánlott készítmények). A legtöbb termékcsaládnak van külön, kifejezetten gyerekek részére kifejlesztett változata is. A szakértő felhívja figyelmünket arra, hogy természetesen felnőtt is használhatja a gyerekeknek szánt naptejet/napolajat, fordítva azonban nem ajánlott. Így a gyermekeket csak a számukra megfelelő készítménnyel kenjük be, hiszen az kevésbé tartalmaz kémiai jellegű fényvédő szereket. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy bár nagyon sok fényvédő vízálló, ugyanakkor mindegyik leizzadható. Ezért, ha tartós kintlétről van szó, érdemes két- vagy háromóránként ismét bekenni magunkat.

„A legjobb stratégia pedig – ha valaki igazán oda akar figyelni –, hogy napra menetel előtt bekenjünk magunkat, majd harminc perccel később megismételjük a műveletet, ezáltal elérhetjük a kívánt védelmet. Biztosan láttunk már a strandon olyat, aki foltokban van leégve. Kétszeres kenés esetén ezek a foltok elkerülhetőek”

– mondja prof. dr. Remenyik Éva.

Mindenképpen tájékozódjunk!

– Ha valaki tartósan gyógyszert szed, feltétlenül érdeklődjön kezelőorvosánál az adott készítmény mellékhatásait illetően, hiszen bizonyos gyógyszerek fokozott fényérzékenységet okozhatnak (gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, kemoterápia). Ez esetben is, mivel hatványozottan oda kell figyelni, mindenképpen az 50-es faktorszámú naptej használata ajánlott. Értelemszerűen – és ez mindenkire vonatkozik – 11 és délután 3 között, ha tehetjük, ne tartózkodjunk a napon, mert akkor a legerősebb az UV-sugárzás – figyelmezteti az olvasókat a szakértő. Az árnyékba vonulás mellett ne feledkezzünk meg az olyan hasznos kiegészítőkről sem, mint a kalap, napszemüveg és a ruhával való védekezés. Az ismert tévhittel ellentétben a sűrű, sötét szövésű anyag véd a legjobban, nem pedig a fehér. A fehér vagy nagyon világos ruha ugyanis jobban átengedi az UV-sugárzást, mint a sötét vagy színes anyagok, amelyek elnyelik azt.

Ne feledkezzünk meg a nap kedvező hatásáról sem, hiszen fokozza a D-vitamin-szintézist.

– Számos vizsgálat kimutatta, hogy intenzíven alkalmazott napfényvédők mellett sem lesz D-vitamin-hiányos valaki. Valóban, minél jobban védekezünk, annál alacsonyabb a D-vitamin-termelődés, de ilyenkor egyszerűen pótolni kell ezt a vitamint; nyáron is, nem csak télen.

Berecz Dorina

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában