Világjárás

2020.03.09. 20:00

Harmincévesen harminc város kipipálva

Milla mindig is imádott utazni, de négy-öt éve nem ismer megállást, mindenhova el akar jutni.

Fotó: Milla archívuma

Sokan ha tehetnék, bejárnák az egész világot, álmodoznak a szabadságról és arról, ami vele jár: tengerpart, finom ételek, zene és pihenés. Nos, Milla, a huszonkilenc éves nő nem csak álmodozott, megvalósította a vágyait, kitűzött egy célt maga elé, és eljutott a „végsőkig”. Milla gyermekként is sokat utazott családjával, de a nyaralásaik alkalmával mindig ugyanarra a két helyre tértek vissza, azonban négy-öt éve úgy érezte, ki kell lépnie komfortzónájából, meg kell ismernie a világot.

– Soha nem gondolkoztam a „dobozon” kívül, majd egyszer kaptunk a párommal ajándékba egy utazást, és választhattunk, hova szeretnénk elmenni kirándulni. Akkor döntöttünk Portugália mellett, ott kezdődött minden: kultúrsokkot kaptam! – kezdte élménybeszámolóját.

Fotó: Milla magánarchívuma

Élmények, tapasztalatok

– Rájöttem, hogy mi mindent nem láttam még a világból, ami egyébként itthonról is nagyon könnyen elérhető lenne, hiszen a fapados járatainknak köszönhetően nem megy „ingünk-gatyánk” rá egy-egy nyaralásra. Elkezdtem utazások iránt érdeklődni, közösségi, utazással kapcsolatos oldalakat fürkésztem, hogy a legjobb ajánlatokra rátaláljak. A szüleim baráti társaságában is voltak olyanok, akik utazással foglalkoztak, és az egyik ismerősük meg is jegyezte:

„Az igazi nagy utazó mindig több országban járt, mint ahány éves.”

Persze lehet, viccnek szánta, de én akkor eldöntöttem, jobban mondva jött egy gondolat: elkészítem a saját bakancslistámat! – fűzte hozzá. Milla akkor elhatározta, mielőtt betölti a harmincadik életévét, addig szeretne harminc külföldi városba eljutni, ami idén februárban sikerült is neki, az utazásain szerzett élményekről, tapasztalatokról számolt be a Naplónak.

Tervezzünk előre!

Milla és párja elég intenzív három-négy éven van túl, mondhatni, három havonta folyamatosan utaztak, rengeteg kultúrát megismerhettek, minden egyes út jó hatással volt az életükre, kapcsolatukra. Az elmúlt időszakban az volt a fontos, hogy olyan országba jussanak el, ahol még nem jártak, másrészt pedig minél költséghatékonyabban oldják meg: leginkább a repülőjegyárak határozták meg a desztinációt, de ettől függetlenül még tetszés szerint döntöttek, és tették le voksukat a városok mellett. – Általában két-három napra, tehát hosszú hétvégékre mentünk, szabadnapok szempontjából is gazdaságosan meg tudtuk oldani, nem kellett a munkahelyen temérdek szabadságot kivenni. A legtöbb időt városnézéssel töltöttük, persze Máltán inkább természeti látnivalók voltak, de ettől függetlenül ott is nagyon jól éreztem magam. Aki utazott már, az tudja, hogy néhány nap viszonylag kevés, hogy mindent megnézzen az ember, ezért ezt el is kell engedni. A legegyszerűbb, ha előre tervezünk, és kinézzük, mégis mit szeretnénk megtekinteni, de nem kell félni, ettől nem fogja elveszteni a spontaneitását az út – mondta.

Nyaralásra alkalmas

Sokan azt gondolhatják, a bakancslista hatására kötelezővé váltak Milla útjai, pedig állítása szerint nincs így, hiszen mindig olyan helyre „tévedt”, ahova eleve el szeretett volna jutni. Volt több olyan országban is, ahova nem először és nem is utoljára látogatott el, mint például Svédország vagy Franciaország, de mégis azt mondja: minden Lisszabonban kezdődött. – Viszonylag több időt töltöttem Lisszabonban, mint a többi városban, talán nyolc napot, így volt időm a főváros környékét is bejárni, aminek kifejezetten örültem, hiszen ez a város egy csoda! Ugyanolyan ideális hely lehet nyaralásra, mint Spanyolország, Görögország vagy éppen Olaszország. Ami óriási pozitívum, hogy nincs tömeg, a nyári hónapokban nagyon meleg van, de ettől függetlenül az óceán hideg marad, így a felfrissülés garantált. A belvárosban található a Praca do Comercio (Kereskedők tere), ahova minden turista ellátogat, valamint a legtöbben felkeresik a 16. századi Mánuel-stílusú Szent Jeromos-kolostort, a látvány magáért beszél – fűzte hozzá.

Milla számára Edinburgh egy valódi csoda, az életét is el tudná képzelni a városban | Illusztráció, Shutterstock

Önismereti túra

A fiatal nő számára ­Edinburgh nagyon sokat jelent, összesen három napot töltött Skóciában, de élete egyik legfelejthetetlenebb utazása volt. – Leszálltam a buszról, és azt éreztem: hazaérkeztem. Biztosan vissza fogok még térni, olyannyira megtetszett, hogy talán még ki is költöznék, de ez a jövő zenéje. A helyiek hozzáállása tetszett, igazán szívélyesek voltak a turistákhoz, és nem azért, mert a munkájuk megkívánta, egyszerűen ők ilyen emberek. Olyan szinten barátságosak, hogy a leglehetetlenebb helyzetben is otthon éreztem magam – hangsúlyozta.

– Oslo is különleges helyet foglal el a szívemben, a párom ott kérte meg a kezemet, váratlan, de emlékezetes pillanat marad örökre. De egyébként nem mindenhova megyek „kísérettel”, szeretek egyedül is utazni, Stockholmban és Bá­zelben több napot töltöttem egyedül és nagyon élveztem, mindenkinek ajánlom, hihetetlen önismereti túra, valamint az önállóságot is fejleszti – mondta.

– Idén óriási lépésre készülök, és nem csak azért, mert megházasodom, elhagyom tíz év után újra a kontinenst. A párommal úgy döntöttünk, elég volt a néhány napos kirándulásokból, inkább csak egy-két helyre utazunk el egy évben, de hosszabb időre. Jelenleg Dél-Koreába vágyunk, ha pedig minden jól megy, és a körülmények is engedik, biztosan „megízleljük” az ottani levegőt – fűzte hozzá.

Nagy Emese

Borítókép: Máltán nem a városnézésé, hanem a természeti látnivalóké volt a főszerep

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában