gasztronómia

2019.10.27. 13:59

Bekukkantunk a sütőtökös ínyencségek tárházába

Minél érettebb a tök, minél sárgább a héja, annál édesebb, de egyben puhább is.

Fotó: Pixabay

Egészen szeptembertől januárig élvezhetjük a sütőtökös finomságokat. Számos étel készíthető a vitamindús zöldségből, s nemcsak megsütni lehet, hanem édes sütemények, könnyű köretek, krémlevesek kiváló alapanyaga, sőt sok bébiétel hozzávalója is. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes, formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, sőt még fehér héjú is. A zöldségesnél kilóját már 150 forintért megkaphatjuk, de hasonlóképp, mint a görög- vagy sárga­dinnyét, kérhetjük félbevágva, s ellenőrizhetjük, hogy szép narancssárga-e a húsa.

A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtőben, kizárólag fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig, mert utána már ráncosodik.

Egy kilogramm sütőtököt megtisztítunk, és kiszedjük belőle a magokat, majd a tököt összekockázzuk. Két dekagramm vajon egy kis fej vöröshagymát megdinsztelünk, majd két cikk fokhagymát apró kockára vágunk, átforgatjuk a vöröshagymával, és hozzáadjuk a sütőtökkockákat. Továbbá egy nagyobb burgonyát megtisztítunk, szintén apró kockára vágjuk, és hozzátesszük az eddigiekhez. Egy babérlevelet, egy teáskanál levesízesítőt, pici sót és borsot rakunk hozzá, majd lefedjük és megpároljuk, valamint, ha kell, akkor egy kis vizet rakunk hozzá.

Ha mindez megpuhult, összeturmixoljuk, felöntjük csontlével. Ízesítjük még pici gyömbérrel, egy leheletnyi korianderrel, és összefőzzük nagyjából öt percnél nem tovább. Elkeverünk három deciliter tejszínt egy evőkanál liszttel, ráöntjük a tökre, s megvárjuk, míg felrottyan. Pirított kenyérrel, tökmaggal vagy még reszelt sajttal is kiváló sűrű, laktató őszi krémleves.

ND

Diétás töltött tök

  • 1 darab kisebb sütőtök
  • 30 dkg sült hús
  • egy kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 marék kesudió
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál mandulatejszín vagy kókusztejszín
  • Elkészítés

    A tököt félbevágjuk, és 200 fokos sütőben, körülbelül 40 perc alatt készre sütjük. A sült húst eközben feldaraboljuk, a csontról letépkedjük, és a megsült tökben elosztjuk. A kesudiót, petrezselymet, mustárt, tejszínt egy aprítóba tesszük, majd krémesre keverjük. A kész masszát a húsra halmozzuk. Pár percre még visszatehetjük a sütőbe, de akár azonnal tálalhatjuk is.

    (mindmegette.hu)

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában