Jegyzet

2019.09.12. 11:52

(Ne) légy tökéletes!

Nagy Dóra

A telefonomban külön mappában vannak az alkalmazások, a Face­book, az Instagram, a Messenger, illetve a Snapchat. Több okból kaptak külön „dossziét”; az egyik, hogy ne nézegessem oly gyakran és kukucskáljak mások megosztott mindennapjaiba, valamint a másik fő ok, hogy ne kiabáljon a belső irigy énem: már megint nyaral?! Egy tökéletes idillt ábrázoló fotó, amin az égig érő pálmafák és az égszínkék tenger előtt egy rikító színekben pompázó (biztos nagyon finom) koktél hever az asztalon. Majd pár pillanattal később koppan a tantusz, hogy ez csak egy kép. Miért foglalkozok mással?

Nemrégiben olvastam egy cikket arról, hogy a népszerű közösségi platformok közül az Instagram és a Snapchat a legártalmasabb a fiatalok mentális egészségére. A közösségi appok által keltett negatív hatások szorongás, depresszió, valamint magány formájában jelentkeznek, sőt testképzavar is kialakulhat az ártalmatlannak tűnő pörgetések közepette. Hiszen ki ne akarna valamit magán változtatni, igaz? Régebben bújtam a trendibbnél trendibb magazinokat, hogy ellesem a legújabb divatot, vagy hasonlítsak egy lányra a suliban. (Fel sem merült, hogy önmagam legyek.) Aztán az évek alatt felismertem, meg kell tanulnom szeretni magam ahhoz, hogy ne bántsam saját magam, hogy „te miért nem úgy nézel ki”?

Volt szerencsém sokszor beszélgetni korábbi és jelenlegi szépségkirálynőkkel. Sokszor felmerült a hozzáállás és az előítélet kérdése, s mindig hasonló választ kaptam: „minket butának, műnek és kényesnek gondolnak”. Azonban sokuk egyetemre jár, okos, több nyelven tudó szépségkirálynő. Ahogy az édesanyám mondja, a szépségért meg kell szenvedni. Szóval tedd el a telefonod, s nézz bele a tükörbe, s mondd azt: így vagyok tökéletes!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában