az egészségünk a tét

2019.07.20. 07:00

Figyeljünk oda az anyajegyeinkre!

Ha megváltozik a színük, alakjuk, méretük, azonnal keressünk fel egy szakembert!

Fotó: AFP

Minden embernek van anyajegye, akár több vagy kevesebb. Azt, hogy kinek mennyi, genetikai és környezeti tényezők (például nagymértékű napfényterhelés, szoláriumhasználat) határozzák meg.

– Minden embernek sajátos anyajegymintázata van. A világosbarnától a fekete színűig, illetve a lapostól a félgömbszerűen előemelkedőig változhat a megjelenésük. Előfordulhat azonban, hogy az anyajegyek változásnak indulnak, mely folyamatra mindenképpen érdemes figyelni. Ha megváltozik az anyajegy mérete, hirtelen megnő, szabálytalanná válik az alakja, más lesz a színe, vérzékennyé vagy kiemelkedővé válik, akkor mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni – hívta fel a figyelmet dr. Gellén Emese, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika tanársegédje, hozzátéve: a megnövekedett vagy más színűvé vált anyajegy nem feltétlenül jelenti azt, hogy rosszindulatú folyamat indult el benne. Az elváltozott anyajegyeket azonban kizárólag sebészeti úton (szikével) távolítják el. Erre akkor van szükség, ha a bőrgyógyász úgy ítéli meg, hogy az adott anyajegy már rosszindulatú vagy nagy a gyanú arra, hogy rosszindulatúvá válhat, illetve gyakran van kitéve sérülésnek és irritáció­nak.

Tilos a szolárium!

Fontos azonban, hogy a nyári bőrvédelem részeként az anyajegyeink is kiemelt figyelmet kapjanak. Hosszú, lenge ruházat, kalap, napszemüveg viselése, illetve 11 és 15 óra között a közvetlen napsugárzás elkerülése – elsősorban így védhetjük magunkat, ám mindenképpen ajánlatos fényvédőkrémet is használni, hogy elkerüljük az esetleges szövődmények kialakulását.

– Ha valakinek nagyon érzékeny a bőre, világos, nap­égésre hajlamos, akkor 50 faktoros készítményt használjon, a normál bőrtípusúaknak pedig, akik barnulásra is hajlamosak, elég 30 faktorosat használni. Nagyon fontos, hogy érdemes két­óránként újra kenni magunkat, valamint közvetlenül fürdőzés után is – mondta dr. Gellén Emese.

Sokan nem a természetes napfényt, hanem a szoláriumozást választják, hogy elérjék a vágyott barna bőrszínt, azonban ez is megnöveli a melanoma (bőrrák) kialakulásának kockázatát, így a szakember arra figyelmeztet, kerüljük a használatát!

Évenkénti szűrés

A melanoma kialakulhat már meglévő anyajegyből is, de újonnan is megjelenhet. Bármelyik nemet és korosztályt érintheti. Leginkább az időseknél fordul elő, azonban az a tendencia, hogy már egyre több fiatalnál is diagnosztizálják.

Fontos tudni, hogy ez a fajta daganat nemcsak a bőrön, hanem a nyálkahártyán és a szemen egy­aránt megjelenhet. Kifejtette, hogy az anyajegyszűrésen általában azoknak ajánlott részt venni, akiknek legalább ötven anyajegye van, azok nem szabályosak, előfordult melanoma a családban, illetve ha olyan új anyajegy jelenik meg, mely eltér az eddig meglévőktől. – Vannak azonban olyan, teljesen jóindulatú bőrnövedékek is, amikről a laikus ember azt hiszi, hogy anyajegy, holott azok a korral járó szemölcsös elváltozások. Ezek nem jelentenek veszélyt – tette hozzá.

A szakember arra is kitért, hogy azok, akik immunrendszert gyengítő gyógyszert szednek, fokozottabban figyeljenek a megfelelő fényvédelemre. Ezek a tabletták ugyanis fényérzékenyítő hatással bírhatnak, mely azt eredményezi, hogy sokkal könnyebben megégnek a napon, valamint hajlamosíthatnak bőrdaganatok kialakulására is.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában