feltalálják magukat

2020.03.23. 14:17

Turnék helyett alkotással telik a zenészek ideje

Előadókat kérdeztünk, hogyan élik meg járvány okozta korlátozó intézkedéseket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter, archívum

A koronavírus kapcsán hozott intézkedések többek közt az egyetemi bulik, lagzik és koncertek bizonytalan ideig tartó szüneteléséhez vezettek. Ez mindenképp fájó pont lehet a zenészeknek, akik közül sokan a tavaszi és nyári időszakra alapozzák a megélhetésüket. Ennek ellenére több előadó is csatlakozott a „Maradj otthon!” mozgalomhoz, amely arra szólít fel, hogy az egyik leghatékonyabb óvintézkedés, ha minél kevesebb lehetőséget teremtünk a másokkal való érintkezés útján a vírus terjedésére.

Arattak a Tankok

Hajdúsági kötődésű előadókat kérdeztünk, miként állnak a körülményekhez és hogyan tudják szakmailag a jövőt tervezni. A Tankcsapda például pénteken tartotta az ország első online „karanténkoncertjét”, amit több mint 24 ezren követtek otthon a képernyők előtt. Ezt a fajta fellépést más előadók is példaként követhetik. – Jelenleg csak egy-két napban és több verzióval számolva tudunk előre gondolkodni, hiszen folyamatosan jönnek olyan intézkedések, amelyek meggátolják a komolyabb tervezést – ismertette a Tankok álláspontját Fejes Tamás. A dobos hozzáfűzte, hogy a közönséggel folyamatosan kommunikálnak online felületeiken és számos meglepetéssel is készülnek a közeljövőben. – Egyelőre mi is figyeljük a fejleményeket, hogy ezekre mindig a kellő gyorsasággal és felkészültséggel tudjunk reagálni – mondta a csapat „ritmusdoktora”.

Fókuszban az alkotás

Vavra Bence, a Talk2night zenekar frontembere szerint a zeneiparban mindenkit rosszul érint a jelenlegi szituáció, főleg azokat a művészeket, akiknek nincs más jövedelemforrásuk. Kifejtette továbbá, hogy igyekeznek a jó oldalát meglátni az intézkedések teremtette állapotnak, és alkotói időszaknak fogják fel a helyzetet, habár a közös próbákat azért szüneteltetik. – Mindenkinek kitartást kívánunk ebben a nehéz időszakban. Figyeljünk és vigyázzunk egymásra – üzeni az énekes.

Fotó: Talk2Night

Hasonlóan vélekedik a debreceni egyetemistákból álló Tortuga, amelynek tagjai a külvilágtól elvonulva, a hegyekben írnak dalokat az új lemezükhöz. – Sajnos több bulink is ugrott, melyek közül talán a Roncsbáros fáj a legjobban, s egyelőre még a nyári fesztiválok is kérdésesek. A rossz dolgok ellenére próbáljuk alkotással tölteni az elkövetkezendő időszakot – osztotta meg a gondolatait Hegyi Ábel, az együttes gitárosa.

Csöndből született dalok

Dánielfy Gergő és az Utazók az új lemezükkel turnéztak volna a hónapokban, de jelenleg csak otthon tudnak dolgozni. – Az életünkben van egy uralkodó jelenség, az pedig a csönd – nyilatkozta az énekes, majd hozzátette, hogy ez a némaság több új dalt fog szülni. Kifejtette továbbá, hogy most itt a lehetőség, hogy mindenki elmerüljön magában, számot vessen, mit csinált a múltban, mit fog tenni a jövőben, és hogy megvalósítsuk azt a sokszor nehezünkre eső összefogást, amire most égető szükség van.

Elmarad a lelki feltöltődés is

A Kerozin a szarvasi sportcsarnokban adott volna teltházas koncertet, de a rendelet értelmében ez is elmaradt. – Nyáron akár 5-6 fellépéssel is számolhat egy előadó hétvégente, de jelenleg júniusig minden bulit lemondtak. Mivel a zenészek fő bevétele a fellépésekből származik, így ezek híján pénz nélkül maradunk, ráadásul sok esetben egy koncert lelkileg is nagyon fel tudja tölteni az embert, ami most így szintén elmarad – vázolta Kovács Axel. Az énekes szót ejtett a jövőről is, s elmondta, hogy a kényszer-stúdiózásnak hála hamarosan elkészül a stílszerűen Kell egy kis pénz! címmel bíró dal, amelyhez még ősszel New Yorkban forgattak klipet.

Előtérben az online tartalmak

Gulyás Gergő Greg Trade néven ismert a debreceni éjszakában. A lemezlovas meglátása szerint ebben a periódusban is fontos, hogy ne hanyagolják el a követőiket. – Most előtérbe kerülnek a Facebook live-ok, házi podcastek, valamint több idő jut a saját zenék írására. Kicsit olyan lesz, mint az elején: otthon elkészítjük a mixeket, feltöltjük, figyeljük a hallgatottságát és várjuk egy mielőbbi fellépés lehetőségét – mondta a dj. Hozzátette, hogy az élőben kapott visszacsatolás a legfontosabb. – Ezek az interakciók töltenek fel pozitív energiával, valamint motiválnak arra, hogy minél profibb és egyedibb megoldásokkal készüljek a következő fellépésre – zárta a zenész.

Szilágyi Gergő

Maradj Otthon! fesztivál

A Facebookon megtalálható kezdeményezést 50 magyarországi fesztivál, klub és esemény házigazdái indították. A virtuális fesztivál célja, hogy hazai művészek bevonásával ösztönözzék a közönséget otthonmaradásra. Az első koncertet a Halott Pénzből ismert Járai Márk adta vasárnap, hétfőtől pedig elindult a „Maradj Otthon! Challenge” Majkával. A kihívás során minden este más előadó mesél arról, hogyan tölti veszélyhelyzet napjait, egyúttal felhívják a rajongókat, hogy tartsák be a szabályokat, és lehetőleg ne merészkedjenek ki a biztonságot nyújtó négy fal közül. Az esemény iránt a közösségi oldalon ezidáig majd’ 100 ezer ember érdeklődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában