kitartás, tisztelet

2019.11.22. 12:49

Hat kategóriában adtak át elismeréseket a MOB fair play gáláján

A hazai fair play testület a sportszerű cselekedetet jutalmazta trófeával vagy diplomával a Duna Arénában rendezett ünnepségen.

A hazai fair play testület a sportszerű cselekedetet, a sport szolgálatában kifejtett tevékenységet, a fair play népszerűsítését, az életművet, valamint a szabadidősport, illetve a művészet/tudomány területén a fair play szellemiségében végzett munkát jutalmazta trófeával vagy diplomával a Duna Arénában rendezett ünnepségen.

Kamuti Jenő, a MOB fair play bizottságának elnöke emlékeztetett arra, hogy Párizsban 1963-ban alakult meg a Nemzetközi Fair Play Bizottság, Magyarországon pedig az első díjakat 1967-ben ítélte oda a Magyar Újságíró Szövetség és az Országos Sporthivatal által létrehozott fair play testület.

„A díjátadók több évtizedes története során ez az első alkalom, hogy a Magyar Sportjogász Társaság (Sportjus) is bekapcsolódott, hiszen a fair play és a jog együtt jár” – mondta, majd hozzáfűzte: szerinte azért a fair play több annál.

Kásler Miklós köszöntőjét Kovács István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, az est házigazdája olvasta fel. „A sport kitartásra, egymás tiszteletére nevel, tanít és ösztönöz. Példaképek nemcsak sikeres sportolók lehetnek, hanem azok is, akik segítenek társaikon, bajba jutott ellenfeleiken” – állt többek között az emberi erőforrások miniszterének üzenetében.

Kulcsár Krisztián MOB-elnök kiemelte a Nemzetközi Fair Play Bizottságot is irányító Kamuti Jenő fáradhatatlan tevékenységét; mint mondta, ő a fair play mozgalom mozgatórugója. „Fair play nélkül nincs sport, szoktam mondani, bár ez nem minden esetben igaz. Inkább azt vallom: a sport azért van, hogy terjessze a fair play eszméjét” – fogalmazott.

Nagy Zsigmond, a Sportjus elnöke emlékeztetett rá, társaságuk mottója, hogy a sport alapvető emberi jog, és kiemelte, közösségük elkötelezett a sport és a jog iránt. „Bízunk benne, hogy a mai alkalom hosszú közös utat indít el” – mondta.

A Magyar Fair Play Bizottság díjazottjai

fair play cselekedet:

trófea:

Szántói Szabó Tamás (kajak-kenu)

diploma:

Sipos Árpád (teqball)

Rade Mijatovic (kézilabda)

a sport szolgálatában:

trófea:

Köpf Károly (sportvezető)

Karger Kocsis László (sportdiplomáciai főtanácsadó)

diploma:

Győr Béla (hagyományőrző)

a fair play népszerűsítése:

trófea:

Füredi Marianne (újságíró)

Szalay Péter (újságíró)

diploma:

FTC jégkorongszakosztály U8-U10-es korcsoport

szabadidősport:

trófea:

Magyar Repülő Korong Országos Sportági Szakszövetség

életmű:

trófea:

Sziklenka László (kajak-kenu)

Csányi Rajmund (torna)

Bérces Edit (ultrafutás)

Göröcs János (labdarúgás)

diploma:

Pajor István (sí)

művészet/tudomány:

trófea:

Juhász Árpád (televíziós, utazó)

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!