Gyász

2022.04.06. 00:41

Megtalálták a jósvafői barlangban eltűnt búvár holttestét

Elhunyt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja, akit a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt ért baleset - közölte a Terrorelhárítási Központ kedden késő este.

A közlemény szerint a kutatási munkálatok a barlangi- és búvármentő szakemberekkel folytatott részletes elemzések és egyeztetések után kedden este a búvárok újabb felderítő merülésével folytatódtak. 

 

Az életjelek keresése közben a kutató egység talált rá az eltűnt búvárra.


A búvárok által készített videófelvételek kiértékelése megkezdődött, a szakemberek annak eredményétől függően döntenek a felszínre hozásról, illetve annak körülményeiről.

 

A kutatást koordináló Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János a keresés minden résztvevője nevében fejezi ki megrendülését és részvétét az elhunyt hozzátartozóinak - olvasható a közleményben.

 

Bajtársai az utolsó pillanatig küzdöttek érte. Az csak kedden délután derült ki, hogy a Hableány katasztrófa egyik hős búvárját keresték a jósvafői barlangban.

 

Forrás: boon.hu

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság akkor tette közzé honlapján: aggódva követik a mentés fejleményeit, hiszen búvárszolgálatuk egyik legkiválóbb tagját, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert érte baleset.
Mede Márton többször merült a Kossuth-barlangban. Az információk szerint egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset.

A tűzoltó mentésén több mint ötven szakember dolgozott, a helyszínen volt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának vezetője is.

Hozzátették: Mede Márton 2008 óta dolgozott tűzoltó búváraként, ezalatt számos víz alatti mentésben vett részt. Szabadidejében barlangi kutató búvárként is nagy gyakorlatot szerzett. Kiemelték:

 többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint Magyarországon mindössze hat-nyolc búvár rendelkezett az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában.

A közleményben arról is lehet olvasni, hogy a fővárosi tűzoltó 

a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában