HAON Sziréna

2018.05.02. 17:40

Kivilágítatlan lovaskocsival okoztak balesetet Hajdúdorognál, segítséget sem nyújtottak

Debrecen, Hajdúböszörmény - A lovaskocsi egyik utasa ápoló volt, mégsem győződött meg arról, kell-e valakinek segítség. Most emeltek vádat a két évvel ezelőtti baleset ügyében.

Debrecen, Hajdúböszörmény - A lovaskocsi egyik utasa ápoló volt, mégsem győződött meg arról, kell-e valakinek segítség. Most emeltek vádat a két évvel ezelőtti baleset ügyében.

A vád szerint 2016. augusztus 27-én, az esti órákban, az egyik vádlott lovaskocsiját hajtotta Hajdúdorog felől Hajdúnánás irányába. A járműnek két utasa volt, a másik vádlott és annak házastársa.

A sötétben haladó kocsin nem volt szabályszerű kivilágítás, fényvisszaverő prizmái is nagyrészt takarásban voltak.

Szemből haladva egy személyautó egy másik járművet előzött, amikor vezetője észlelte, hogy a másik jármű hirtelen lehúzódott a jobb oldali útpadka felé. A mintegy 80-90 km/h sebességgel előzést végző jármű vezetője ekkor látta meg a vele szemben haladó lovaskocsit. A sofőr azért, hogy a frontális ütközést elkerülje, autóját vészfékezés közben balra húzta, de elveszítette uralmát a jármű felett. Az autó az út melletti kerékpárútra sodródott, majd oldalára borult.

A balesetet észlelték a lovaskocsi utasai, a fogatot hajtó vádlott megállt a kocsival, míg a másik vádlott, aki kórházban dolgozik felnőtt szakápolóként, gyalogosan elindult a baleset irányába. Mivel látta, hogy más már megállt a jármű mellett, ezért 86 méter távolságból visszafordult és a kocsira szállt. A vádlott munkaköréből adódó feladata lett volna a veszélyhelyzet felismerése és az elsősegélynyújtás.

A lovaskocsit vezető vádlott ezután továbbindult a fogattal anélkül, hogy meggyőződött volna, hogy a balesetben megsérültek-e és segítségnyújtásra szorulnak-e. Egy arra közlekedő gépjármű vezetője állította meg a fogatot, az azt hajtó férfi csak ezután hajtott vissza a baleset helyszínére.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a fogatot hajtó vádlottal szemben segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette, míg a másik vádlottal szemben segítségnyújtás elmulasztásának a segítségnyújtásra egyébként is köteles által elkövetett bűntette miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon - olvasható az ügyészség honlapján. Az ügyészség vádiratában mindkét vádlott esetében pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!