PR cikk

2019.11.21. 10:54

Hatékony megtakarítási formák a lakástakarék alternatívájaként

A lakástakarékok után járó állami támogatás megszüntetését követően bizony célszerű szemügyre venni azokat az alternatív megoldásokat, amelyek hatékony megoldást kínálnak a megtakarításra.

Cikkünkben szám szerint hat darab ilyen konstrukciót gyűjtöttünk össze, amelyek mindegyike járható utat kíván egy pénzügyileg stabilabb és kiszámítható jövő felé.

Nyithatunk megtakarítási számlát

Egészen egyszerűen kivitelezhető, és kockázatmentes megoldásnak számít. Bármelyik bankhoz fordulhatunk ilyen jelelgű igénnyel, és mivel a kamatjóváírás naponta történik, ezért bármikor ki is tudjuk venni a pénzünket.

Az alacsony kockázat és a könnyű hozzáférhetőség miatt túlzottan nagy nyereségre azonban nem érdemes számítanunk. Az 1-1,5%-os hozam már kifejezetten jónak számít.

Fektethetünk állampapírba

Ha egy előre meghatározott kamat ellenében adunk kölcsön az államnak, akkor egy bizonyos fokú időbeli elköteleződés már szükséges lesz a részünkről. Ettől függetlenül kimondottan kedvező konstrukcióról beszélünk, mert alacsony kockázattal jár.

Jelenleg a Prémium Magyar Állampapír fizeti a legmagasabb kamatot az állampapírok között, vagyis 3 éves lekötésnél 4,20%-ot, 5 évnél pedig 4,10%-ot. Ha pedig hirtelen szükségünk lenne a pénzünkre, akkor kamatveszteség mellett hozzá tudunk férni.

Köthetünk befektetéssel kombinált életbiztosítást

Ezzel a megoldással gyakorlatilag két legyet üthetünk egyetlen csapásra. Nemcsak egy számos eshetőségre kiterjedő életbiztosítás lesz ugyanis a tarsolyunkban, hanem tetszőleges befektetési portfóliót is ki tudunk építeni.

Némileg magasabb kockázatvállalás mellett akár 7-8%-os hozam is elérhető, ehhez viszont a 10 éves időtávra szükség lesz.

Szert tehetünk értékpapírszámlára

Ha jártasak vagyunk az értékpapírok piacán, és a zsigereinkben van a kereskedés, akkor önállóan is be tudjuk fektetni a pénzünket a különféle alapokba. Ez a fajta megtakarítás időt és energiát igényel, ugyanakkor magasabb hozammal is kecsegtet.

Megtakarítás a gyermekvállaláshoz

Amennyiben gyermekünk jövőjéről szeretnénk gondoskodni, annak kapcsán is többféle opció áll rendelkezésünkre. Válasszuk éppenséggel bármelyiket is, évek múlva minden bizonnyal hálásak leszünk a döntésünk miatt, és sokkal inkább tudjuk támogatni szemünk fényét a céljainak megvalósításában.

Félretehetünk a nyugdíjas évekre

Nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár vagy nyugdíj-előtakarékossági számla. Ez az a három kidolgozott megoldás, amelyek lehetőséget biztosítanak számunkra a nyugdíjcélú öngondoskodásra. Ha nem szeretnénk pénzügyi nehézségek között élni idősebb korunkban a mindennapokat, akkor célszerű előre félretennünk a nyugdíjas évekre.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!