HAON lakóhelyem

2018.12.01. 13:33

Előtérbe kerültek a gyermekek jogai

Nyíracsád - Filmet néztek, beszélgettek és a tanulók tartották az órákat a gyermekjogok világnapján.

Nyíracsád - Filmet néztek, beszélgettek és a tanulók tartották az órákat a gyermekjogok világnapján.

Ismét a helyi általános iskola aulájában gyülekeztek a diákok a minap. A gyermekjogok világnapja alkalmából először Káli Anna szervező tanárnő beszélt arról a 29 évvel ezelőtti napról, 1989. november 20-ról, amikor aláírták az ENSZ gyerekjogi egyezményét. Az alkalomhoz kapcsolódó „Gyerekhang” kampány részeként a sokszor tátott szájjal figyelő diákok először rövid videó összeállításokat láttak arról, mik is azok a gyerekjogok, hogyan lehet küzdeni az erőszak ellen, milyen sebeket okozhat a megkülönböztetés és a kirekesztés.

Diákok a katedrán

A filmvetítés után a gyerekek osztályfőnökeik segítségével, irányításával beszélték meg a látottakat, hallottakat, s kaptak választ azokra a kérdésekre, amelyek felmerültek bennük a sokszor megdöbbentő képeket felvillantó film­kockák megtekintése alatt. Természetesen szóba került a zaklatás kérdése is, amelynek különböző formáival már sok diák találkozott vagy találkozhatott akár az iskolában, akár a közösségi oldalakon. A rendhagyó osztályfőnöki órát még rendhagyóbb tanítási órák követték. Itt a diákok tanárként álltak társaik elé, s megmutathatták, ők hogyan tartanának meg egy-egy tanórát. Mindenki nagyon élvezte a „fordított” órát, abban azért valamennyien egyetértettek, hogy bizony nem könnyű feladat szemben állni a társakkal, s közben órát és fegyelmet is tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!