HAON - Kultúra

2018.10.19. 12:43

A népzene ünnepén voltunk

Püspökladány - KÓTA Zene Világnapi Népzenei Koncert és Stafétaátadó Ünnepség volt Püspökladányban.

Püspökladány - KÓTA Zene Világnapi Népzenei Koncert és Stafétaátadó Ünnepség volt Püspökladányban.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) és a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület a napokban rendezte meg Zene Világnapi Népzenei Koncert és Stafétaátadó Ünnepségét a Dorogi Márton Művelődési Központban. Az ünnepség kezdeteként a szervező Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület, a Sárréti Népi Együttes és a Kossuth Olvasókör közösen énekelte el A ladányi torony tetejébe’ című népdalt, majd Rácz Endre szerepi költő szavalta el az erre az alkalomra írt Pihenni tért a nyár című versét.

Kilépünk a hétköznapokból

Bodó Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke megnyitójában hangsúlyozta, mennyire fontos a magyar népzenei és a határon túli magyarság népzenei kulturális örökségének megóvása. A népzene, a néptánc összeköt bennünket, amire szép példa ez a rendezvény is.

A magyar néphagyomány alkotta kultúrkincs átadói az itt jelenlévő népzenei együttesek, énekesek – emelte ki beszédében Hadházi Andrásné, a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület elnöke. A megnyitóbeszédek után Birinyi József népzenekutató, a KÓTA társelnöke előadásában elmondta, fontosak az ilyen és ehhez hasonló ünnepi alkalmak, melyek kilépést jelentenek a hétköznapok világából. Igazi kihívás a hagyomány kétdimenziós képi és zenei világának filmes, zenei rögzítése, átadása az utókornak.

Az előadást követően a meghívott helyi és vendégegyüttesek, szólisták zenei műsora következett. Debrecenből, Túrkevéről, Mezőtúrról, Budapestről, Hévízről és a határontúli, vajdasági Csókáról érkeztek előadók.

A népzenei stafétát az idén a Csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi Férfikórusa vehette át. A népzenei anyanyelv ápolásában, a népzenei kultúra továbbörökítésében közreműködő közösségek közös jelvénye – a középkori céhek mintájára – a staféta. A népzenei motívumokkal díszített stafétát a szalagok elhelyezése után Márkus Gábor, Püspökladány alpolgármestere adta át Zombori Csaba csókai alpolgármesternek. A gálaestet a Tádé Ifjúsági Néptánc Együttes látványos koreográfiája zárta.

- Tányér József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!