HAON - Autó

2018.08.22. 12:08

Rossz állapotban van a Berettyó folyó hídja

Berettyóújfalu - Forgalmi dugók alakulnak ki az egyik berettyóújfalui Berettyó-hídnál, amióta szétszedték az építmény egy részét.

Berettyóújfalu - Forgalmi dugók alakulnak ki az egyik berettyóújfalui Berettyó-hídnál, amióta szétszedték az építmény egy részét.

  • Lezárták a forgalom elől Berettyóújfaluban annak a hídnak a fél útpályáját, amely a Berettyó fölött ível át, és a belvárost köti össze a déli, berettyószentmártoni résszel. A 47-es főút részét képező híd állapota a laikusok szerint nem éppen bizalomgerjesztő.
  • A keleti oldalon, a két hídfőnél néhány négyzetméteres, fél méter mély gödrök tátonganak. Egyik oldalukat nagy vaslemezekkel támasztották meg. A szentmártoni partnál lévőn keresztül nemcsak a vasbeton belsejébe lehet betekintést nyerni, hanem a folyó mély medrébe is lehet látni.
  • A szintén lezárt egyik járda burkolatából is hiányzik egy nagy darab; a hiányt egy raklappal pótolták. Munkások, munkagépek sehol. Viszont a gaz kinőtt. A híd alján fából készített tartóállvány látható.
  • A berettyószentmártoni hídon jelenleg mindössze egy forgalmi sávon és egy járdán lehet áthaladni. A napi több ezer autó forgalmát jelzőlámpák irányítják. Ottjártunkkor emiatt néhány perc alatt legalább tucatnyi jármű gyűlt össze és tartott kényszerpihenőt a tűző napon. A sor elején egy fehér személykocsi állt, lehúzott ablakokkal. – Szörnyű és szégyen, ami itt zajlik. Hajdúszoboszlóiak vagyunk, most járunk itt először, de elképedtünk, amikor ezt megláttuk – mondták egymás szavait kiegészítve a bent ülők: egy idősebb férfi és nő.

    – Hiába ilyen kaotikusak az állapotok, nem történik semmi. Ez botrányos – jelentette ki a sorban következő autót vezető középkorú férfi, aki arról számolt be, hogy minden nap ott közlekedik Sarkadról Szentpéterszegre.

    Leomlik, mint a genovai?

    A híd még használható nyugati oldalának járdáján többnyire biciklisek, kismotorosok járnak. Stefánszky Zoltán drótszamáron haladt át Szentmárton felé, amikor megszólítottuk. – Szétszedték a hidat, de hónapok óta nem hozzák helyre. Nem tudom, miért van ez így – fogalmazott. Úgy vélte, hogy szeptembertől valószínűleg még rosszabb lesz a forgalmi helyzet, mert sok berettyószentmártoni szülő újfalui iskolába járatja a gyerekeit, akiket autóval hoznak-visznek. Arról is beszélt, hogy a genovai híd­omlás óta nem teljesen nyugodt, amikor áthajt a hídon.

    Rácz Zoltán egy kismotor nyergéből beszélt velünk a hídfőnél. – Mondanak olyat, hogy elbontják, meg olyat is, hogy újat építenek. Október végére, novemberre megcsinálják. De most kellene dolgozni rajta, most van erre való jó idő, nem a fagyban. Ehhez képest hónapok óta nem csinálnak itt semmit – tette hozzá. Kifejtette: az olaszországi hídkatasztrófa óta ő is fél a buszon, amikor az átkel a Berettyó fölött. – Csak nem szakad tán le. Nem jó ilyen gondolatokkal közlekedni – mondta.

    Öt hónapja dugóban

    Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere arról számolt be, hogy a berettyószentmártoni híd rossz állapotára véletlenül derült fény. Március végétől újraaszfaltozták a 47-es egy részét a településen belül. Amikor a hídhoz értek, kiderült, hogy ott nemcsak az útburkolat rossz, hanem a tartószerkezet is.

    – Felháborít, hogy a berettyóújfalui lakosok öt hónapja nem tudják a hidat rendesen használni, melyet nem az önkormányzat, hanem az állami Magyar Közút tart fenn. Közvetlen balesetveszély szerencsére nincs. Ugyanakkor nem csinálnak semmit, minél hamarabb el kellene kezdeni a munkát – fogalmazott.

    A polgármester szerint az útszűkület miatt a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején a szentmártoni városrészben élőknek néha 15-20 perceket kell várniuk. A türelmüket elvesztők a piros jelzés ellenére, a forgalommal szemben is felmennek a hídra. – Mivel a lámpa gyakran nem a valós igényeknek megfelelően engedi a forgalmat, azt kértük a közúttól, hogy hétköznapokon, csúcsidőben jelzőőrök, emberek irányítsanak – ismertette a polgármester.

    - Orosz Csaba -


    Várhatóan még ősszel

    A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya azt közölte megkeresésünkre, hogy a berettyószentmártoni híd bontásánál felszínre kerültek az addig takart elemek. Ekkor vált ismertté, hogy az út bal oldalán a berettyóújfalui hídfő szárnyfalát és konzolszerkezetét újra kellene építeni, valamint a vasalatot is szükséges lenne megerősíteni. (Ezek a részek vannak jelenleg alátámasztva, nem maga a híd.) A közútkezelő hangsúlyozta, hogy ezek a híd állékonyságát nem befolyásolják.

    Tekintettel arra, hogy a korábbi szerződés csak az útburkolat felújítására vonatkozott a kivitelezővel, a közútkezelő most úgy akarja módosítani velük a megállapodást, hogy az alapján a szükséges pluszmunkákat is elvégezhessék. Erre várhatóan még ősszel sor kerül. (De hogy pontosan mikor, a fentiek miatt nem világos.) A híd teljes lezárásával nem számolnak.

    A forgalomirányító lámpával kapcsolatban azt közölték, hogy annak programját megvizsgálják, és amennyiben lehetséges, módosítják. Ugyanakkor megjegyezték, hogy sem ezzel a módszerrel, sem a kézi forgalomirányítás esetén sem zárható ki a kisebb-nagyobb torlódás kialakulása csúcsidőszakokban. Végül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkálatok befejezéséig a közlekedők türelmét és megértését kérte.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!