Hajdúsámson hírei

2019.03.19. 16:31

Esernyők között éli mindennapjait: több mint kétezer darabot számlál Pista bácsi gyűjteménye

Hajdúsámson - Havasi István nem mindennapi hobbinak szenteli szabadidejét – esernyőket gyűjt.

Hajdúsámson - Havasi István nem mindennapi hobbinak szenteli szabadidejét – esernyőket gyűjt.

De hogyan és mikor kezdődött az esernyő szeretete, majd azok gyűjtése, erről kérdeztük a gyűjtőt.

– Az első darabot a munkahelyemre dobták be, mai napig nem tudom, ki volt. Eleinte a város szemétdombjáról és a kukából gyűjtöttem és szereztem be az esernyőket. Így kezdődött. Majd ahogy telt az idő, az ismeretségi körben elterjedt a híre, hogy mi is lett a szenvedélyem, így kaptam barátoktól, ismerősöktől is, de a legtöbbet az unokatestvéremtől. Van, hogy én is vásárolok egy újabb darabot, ami még nincs meg. Az első darabot, mikor szétszedtem, hogy megjavítsam, lerajzoltam az alkatrészeit, hogy össze ne tévesszem majd azokat – árulta el Naplónak Pista bácsi.

Citeraszó és a kisgépek

Mint kiderült, nem csak gyűjti, javítja is az esernyőket, mindegyiket, melyet szükségesnek látja. Szépen gyarapszik gyűjteménye, pontosan 2 ezer 58 darabból áll. A legrégebbi több mint 130 éves. Legkedvesebbek számára a gyermek esernyők. Pista bácsi rendszerezi is ezeket, vannak vállra akasztósak, görbebotosak, sétálósak, kisasszonyosak, pavilonosak, zenélős, fejre való, zseb- és napernyő, valamint különböző állatfigurásak. Különlegesség is akad az ernyők között, az egyik kinyitva a csillagos eget ábrázolja, vannak melyekből kirakhatóak a magyar színek, piros, fehér, zöld.

Pista bácsi pár éve a város legnagyobbik rendezvényére, a Hajdúsámsoni Ízek Fesztiváljára kiviszi gyűjteményét, hogy megcsodálhassák a helyiek és az oda látogatók. Volt, hogy gyerekek, felnőttek meg akartak vásárolni belőle egyet, kettőt, de a gyűjtő semmi pénzért se válna meg egyiktől sem.

Jelenleg a nappalijában, a cipős szekrényben, de még a mennyezeten is láthatóak esernyői. Hobbijai közé tartozik még a citerázás és különböző kis gépek (például lábmasszírozó gép) tervezése, gyártása is.

- Dandé Melinda -


[related-post post_id="4033024"]

[related-post post_id="3927340"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!