Pszichoaktív anyaggal kereskedhetett a vádlott

Hajdúböszörmény - A Hajdúböszörményi Járásbíróság 2018. november 28-án ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki 2015 nyarától 2016 februárjáig új pszichoaktív anyaggal kereskedett Hajdúböszörményben.

Hajdúböszörmény - A Hajdúböszörményi Járásbíróság 2018. november 28-án ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki 2015 nyarától 2016 februárjáig új pszichoaktív anyaggal kereskedett Hajdúböszörményben.

Az elsőfokú bíróság B. Z. vádlottat bűnösnek mondta ki kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében, ugyanakkor bizonyítottság hiányában felmentette a 18. életévét be nem töltött személynek új pszichoaktív anyag átadásával, csekély mennyiségű új pszichoaktív anyagra elkövetett, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében - olvasható a Debreceni Törvényszék oldalán.

A bíróság a vádlottat 1 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyben kötelezte 450.917 forint bűnügyi költség megfizetésére. Feltételes szabadságra legkorábban büntetése kétharmad részének letöltését követően bocsátható.

A bíróság által megállapított tényállás szerint B. Z. 2015 nyarától 2016 februárjáig egy új pszichoaktív anyaggal, „Herbállal” kereskedett. A vádlott a kábítószert zöld növényi törmelék formájában árulta, grammját ezer forintért. A dizájner drogot otthonában készítette el, majd kiadagolta és eladta. A vevők házhoz mentek a kábítószerért, cigarettapapírba csomagolták a növényi törmeléket, úgy fogyasztották. Azonosításra került több konkrét vásárló, akik alkalmanként, vagy heti-napi rendszerességgel vásároltak a vádlottól.

A bíróság a vádlottat bizonyítottság hiányában felmentette az alól a vádpont alól, amely szerint 2015 júliusa és 2015 decembere között egy helyi, 17 éves fiú is B.Z. törzsvevője lett volna.

A B.Z. által árusított „Herbál” nevű pszichoaktív anyag AMB-FUMINACA vegyületet tartalmazott, amely 2015. júliusától új pszichoaktív anyagnak minősül.

Dr. Rozsnyai Balázs bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, a bűncselekményt más büntetőeljárás hatálya alatt követte el, az ilyen jellegű bűncselekmény országos és helyi szintű elszaporodottságát, valamint nyomatékos súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a „Herbál” nevezetű eladásra szánt zöld növényi törmeléket a vádlott maga készítette. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője elsődlegesen az ítélet hatályon kívül helyezését kérték, másodsorban bizonyítottság hiányában felmentésért, a büntetés enyhítéséért fellebbezett. A büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!